Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, tüberkülozun dünyada bir tek etkene bağlı, tedavisi olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalık olduğunu bildirdi.
Hamzaoğlu, 66. Verem Savaşı Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, halkın verem hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesini amaçlayan ve 1947 yılında kutlanmaya başlanan 66. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası'nın bu yıl 6-12 Ocak tarihleri arasında kutlanacağını belirtti.
Tüberkülozun dünyada bir tek etkene bağlı, tedavisi olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalık olduğunu ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
"Veremin etkeni mycobacterium tuberculosis basilisidir. Uzun sürede çoğalan, kültürde 2-6 haftada üreyen ve oksijenli ortamda yaşayan, aside dirençli bir basildir. Verem basilinin kaynağı, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalardır. Basil hava yolu ile bulaşır. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır.
Basil kaynağı ile karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve havalanması, bulaşmada önemlidir. En çok, hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık büyük oranda yok olur."
Hamzaoğlu, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi, öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığının hastalığın belirtileri arasında yer aldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Tüberküloz tanısı, balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile konulur. Basilin mikroskopta gösterilmesi ya da kültürde üretilmesi gereklidir. Hastanın semptomları ve röntgen bulguları, hastalıktan şüphelenmeyi sağlar. Semptomlar yavaş gelişir. Akciğer veremi akciğer röntgen filminde bazı belirgin değişikliklere yol açar. Bu değişiklikler doktorun veremden şüphelenmesine yol açar. Verem tanısında kullanılan deri testi vücutta mikrobun olduğunu gösterir. Enfeksiyon veya hastalık olabilir. Bu konudaki değerlendirmeyi ilgili doktor yapar."
Tüberkülozun, bildirimi zorunlu bir hastalık olduğuna dikkati çeken Hamzaoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında tanı konulan hastaların 24 saat içinde İl Halk Sağlığı Müdürlüğüne bildirilmesi gereklidir. Tanı konulan verem hastaları gizlilik kuralları içinde dispanserde kaydedilir. Verem Savaşı Dispanserlerinde veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Veremin tedavisi standarttır. Bu standart tedavi, hastanede ya da dispanserde aynı şekilde düzenlenir. Tedavide kullanılan bütün ilaçlar Verem Savaşı Dispanserlerinden ücretsiz verilir. Tedavide verilen ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Çünkü hastaların bir kısmı tedaviyi terk etmekte ve toplumda basil saçmayı sürdürmektedirler."
Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
Yayıncı: Murat Kaban - TRABZON
Son Dakika › Yerel › 66. Verem Savaşı Eğitimi ve Propaganda Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?