Uşak Halk Sağlığı Müdürü Doktor Hasan Kaya, sigara içenlerin sadece kendisine değil sevdiklerine de zarar verdiğini bildirdi.
Kaya, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu belirterek, aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiğini aktardı.
Sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı ve 2000 ile 2024 yılları arasında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceğinin tahmin edildiğini ifade eden Kaya, şunları kaydetti:
"Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Dolayısıyla sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Önemli diğer bir nokta ise kişi ve ülke bütçesine verilen büyük zarardır. Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alınırken ödenen ücret değildir. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğraması, bu nedenle yaşanan işgücü ve üretim potansiyeli kaybı dahil tüm boyutları ile değerlendirildiğinde devasadır."
"Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır"
Kaya, kronik ve öldürücü hastalığa neden olan sigara bağımlılığı ile savaş ve genel olarak tütün kontrolü konusu halkın sağlığının geliştirilmesi alanında en öncelikli konu olduğunu dile getirdi.
Uşak Devlet Hastanesi bünyesinde Sigara Bırakma Polikliniği'nin hizmet verdiğini ve 2013 yılında polikliniğe 146 kişi başvuru yaptığını bilgisini veren Kaya, "Tüm bu çalışmaların amacı, sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir nesil yetiştirmektir. Sigara içerek sadece kendinize değil sevdiklerinize de zarar verdiğinizi unutmayın. Çocukların yanında sigara içilmesi aynı zamanda anne ve babasını model alan çocuklarda sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesini kolaylaştırır. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. En iyi tedavi hiç başlamamak, eğer başlamışsanız da bırakmak yönünde doğru adımları atmaktır" ifadesini kullandı. - Uşak
Son Dakika › Yerel › 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?