Ağrı'da Koç Katımı Dönemi - Son Dakika
Yerel

Ağrı'da Koç Katımı Dönemi

Ağrı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Dalkıran, bölgede koç katma döneminin başladığını söyledi.

25.09.2012 13:40  Güncelleme: 13:43

Ağrı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Dalkıran, bölgede koç katma döneminin başladığını belirterek, "Yavru sayısı ne kadar yüksek olursa kendi sürümüzde en iyi gençlerin kalması sağlanır. Böylece her sene sürünün verim düzeyi artar" dedi.

Dalkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koyun yetiştirmenin ilk şartının yetiştirilen koyunlardan düzenli olarak ve çok miktarda yavru elde etmek olduğunu söyledi. Elde edilen yavru sayısı ne kadar yüksek ise dışarıya satışların o kadar yüksek olduğunu belirten, Dalkıran, şöyle devam etti:

"Yavru sayısı ne kadar yüksek olursa kendi sürümüzde en iyi gençlerin kalması sağlanır. Böylece her sene sürünün verim düzeyi artar. Erkek ve dişi koyunlar çiftleşerek yavrular meydana getirirler ki biz bu olaya üreme diyoruz. Koyunlardan yavru alamadığımız yıl, o hayvanı boşuna beslemişiz demektir. Dolayısıyla üreticilerimiz koç seçiminde dikkat etmeli. Erkek ve dişi tokluyu ne zaman damızlıkta kullanacağız, yani erkek tokluyu ne zaman koç katımında kullanacağız, dişi tokluya ne zaman koç katacağız."

Türkiye'de yerli ırkların geç geliştiğini ifade eden Dalkıran, dişi kuzuların 1,5 yaşında koça verildiğini, erkek kuzuların da 1,5 yaşından itibaren koç katımında kullanıldığını söyledi. Koç katımından önce yetiştiricilerin brucella aşısını yapmaları gerektiğini dile getiren Dalkıran, şunları kaydetti:

"Koyun yetiştiricilerimiz, yavru atığını önlemek için mutlaka brucella aşısını yapmalı. Koyunlarda yavru atığının yüzde 90 sebebi brucella hastalığı. Son yıllarda yetiştiricilerimizin şikayeti hep yavru atımıyla ilgili dolayısıyla bunu önlemek için mutlaka brucella aşısı yapılmalı. Bu hastalık hayvandan insana bulaşan bir hastalıktır ve buna mutlaka dikkat etmeli yetiştiricilerimiz. Bir diğer aşı ise çiçek aşısı hayvan sağlığı için çok önemli bir aşı bu aşınında mutlaka yapılması gerekiyor. Yetiştiricilerimiz bu aşıları yaparlarsa hayvan sağlığını korumuş olurlar."

Muhabir: Emrah Kocabey/ Zehra Melek Çat

Yayıncı: Emine Konuk - AĞRI

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ağrı'da Koç Katımı Dönemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement