Ahilik Haftası Başladı - Son Dakika
Yerel

Ahilik Haftası Başladı

Ahilik Haftası Başladı

Gaziantep'te, 13.yüzyılda Osmanlı döneminde usta-çırak ilişkisini simgeleyen ahilik kültürünün bir simgesi olan 'Şet Kuşanma' canlandırıldı.

23.09.2013 13:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'te, 13. yüzyılda Osmanlı döneminde usta-çırak ilişkisini simgeleyen ahilik kültürünün bir simgesi olan 'Şet Kuşanma' canlandırıldı.

Osmanlıda ahinin aldığı eğitimin artık sona erdiğini ve kişinin mesleğini yapabilecek birikime sahip hale geldiğinin ilan edilmesi için yapılan törenin adı olan 'Şet Kuşatma' günümüzde Ahilik Haftası'nda temsilen yapılıyor.

Bu yıl 6.'sı düzenlenen Türk kültürünün en önemli unsurlarından birisi olan, esnaflar arasında birlik ve beraberliğin yanı sıra dayanışmayı ön plana alan Ahilik Haftası kutlamaları Gaziantep'te düzenlenen tören ile kutlanmaya başlandı.

Demokrasi Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na Gaziantep Vali Yardımcısı Bayezıt Bestami Alkan'ın çelenk sunumu ile Ahilik Haftası kutlaması başladı. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Ahilik konulu şiir ve kompozisyon yarışmasında derece elde eden öğrencilere ödülleri verildi.

Etkinlik alanında, Şahinbey Belediyesi Halkoyunları Folklor Ekibi halay çekti. Halk oyunları gösterisinin ardından 'Şet Kuşanma' töreni canlandırılması yapıldı.

Törenin anlam ve önemine dair açıklama yapan Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas, ahiliğin öneminden bahsederek şunları söyledi:

"Ekonomik ve ticaretin gelişmesi için bir takım kuralların olması lazım. Osmanlıdan günümüze kadar ekonomi ve ticari hayatta esnaflığın gelişmesinde ahilik prensipleri çok etkili olmuştu. Bu kurallar zaman içerisinde değişmiştir."

Törenin ardından katılımcılara pilav ikram edildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ahilik Haftası Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement