Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Okul Öncesi Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından "Stresle Başa Çıkma" Konferansı düzenlendi.
İzzet Baysal Kültür Merkezi'ndeki konferansta konuşan AİBÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Şenol Durak, stresle başa çıkmanın yollarını anlattı.
Stresin tanımını yapan Durak, şunları söyledi:
"Stresi yoğun bir şekilde yaşarken, ne kadar çok yakınsak da varlığı ortadan kalktığında boşluk duygusu oluyor aslında. Bu nedenle stres hayatın tuzu biberi. Buna bu şekilde bakmak gerekiyor. Hayatın içinde stres olmazsa bizi ayakta tutan, bizi enerjik tutan süreçlerden uzak kalabiliriz. Dolayısıyla stresli zamanlarda bunları hatırlamakta fayda var. Stres sonrasında tükenmişlik yaşayabiliriz. Yani stresli süreç bizi alışık olduğumuz işlevsellik düzeyinden daha düşük bir işlevsellik düzeyine çekebilir. Arkadaşlarımızla ilişkilerimiz zayıflayabilir, daha karamsar, gergin, çaresiz hissedebiliriz. İştahımız kapanabilir ya da açılabilir. Uyku düzeninde değişiklik olabilir, sık hasta olabiliriz. Bunlar bizim tükendiğimizin işaretleridir."
Stresin hayata kattığı olumlu yönlerden bahseden Durak, "Stres bizi kendimize getirebiliyor. Bazen 'İyi ki de yaşamışım, iyi ki bu başıma gelmiş' dedirtebiliyor. Stres, bizi daha güçlü hissettirebiliyor. 'Bu beni öldürmedi' diyebiliyorsanız kendinizi daha güçlü hissediyorsunuz demektir. Stres sonrası hayatın değerini daha iyi anlayabiliyorsunuz. Sağlıklı nefes alabiliyorsam, gökyüzünü görebiliyorsam bu benim için çok kıymetli. 'Gören gözlere, duyan kulaklara, yürüyen ayaklara, sağlıklı ellere sahibim ne güzel' diyebiliyorsak bu bizim geliştiğimizi gösteriyor" ifadesini kullandı.
Son Dakika › Yerel › Aibü'de 'Stresle Başa Çıkma' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?