Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, evlilikle ilgili yaptıkları son araştırmada sevindirici sonuçlar aldıklarını belirterek, görücü usulüyle evliliğin yüzde 9'a düştüğünü bildirdi.
Bakan Fatma Şahin, Gaziantep'te Zeugma Rotary Kulübü tarafından düzenlenen
"Erken Yaşta Evlilik Sorunu" konulu konferansta yaptığı konuşmada, evlilik kurumuna zarar vermeden bunu yürütebilmenin önemine değindi.
Boşanmaların evliliğin ilk 5 yılında daha fazla yaşandığının ifade eden Şahin, "Ailedeki sorunu çözme kapasitesini artırmamız lazım" dedi.
Bireyler arasında yaşanan sorunun "kafayla ve yürekle" çözülebileceğini dile getiren Şahin, "Benim kurumlarıma gidip baktığınız zaman 14 bin evladımız var, bunun yüzde 80'i parçalanmış aile... Kim evladını ve ailesini bırakmak ister. Başta doğru kararı vermek, doğru evliliği yapmak, bu işin sadece duygu işi olmadığını, akıl işi de olduğunu öğrenmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Konuyla ilgili hızlı bir şekilde sosyal analizler yapıp doğru çözümlemeler almaya çalıştıklarını ifade eden Şahin, evlilikle ilgili yaptıkları son araştırmada sevindirici sonuçlar aldıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Görücü usulüyle evlilik yüzde 9'a düşmüş, önemli bir düşüş. Yüzde 20'lerden geldik. 18 yaş evliliklerde yüzde 20'lerden geldik, şu anda yüzde 8'lerdeyiz. İyiye doğru gidiyoruz. Hızlı bir şekilde sosyal analizler yapıp, doğru çözümlemeler yapmaya çalışıyoruz. 'Bu konuda asla böyle bir şey yok demiyoruz', neyse o. Bu bizim ülkemiz, bizim insanımız, bizim bölgemiz, ama sorunların içinden nasıl çıkacağız deyince irade beyanı gerekiyor. Sorunun varlığını kabul edip, gerekli tedbirleri alarak, işbirlikleri yapmak gerekiyor."
Şahin, artık 18 yaş altı evliliğin doğru olmadığını anlayan yüzde 9'un dışında yüzde 91'lik bir kesimin bulunduğunu vurguladı. Bu işlerin bilimsel dönüşümle olduğunu kaydeden Şahin, "Akşamdan sabaha olmuyor. Büyük bir mücadele, mermer, su misali... Topyekun mücadele edeceğiz, 2023 vizyonunda 'Dünyanın en büyük 10'ncu ekonomisi olacağız' diyoruz. Sen kadını yok saydığın, hesaba almadığın, evlendirirken bile 'Sen ne düşünürsen düşün, benim dediğim olacak' şeklinde bir anlayışla olmaz, olamaz. Devam edemez. Kalkınmanın ana motoru yapacağız, okumak şart, diploma şart. Ama ondan sonra ne yapmak istiyorsa, olması gerekeni desteklemek zorundayız. İstihdamda kadın oranını yükseltmek zorundayız" şeklinde konuştu.
Konuşmaların sonunda Bakan Şahin'e çeşitli hediyeler verildi.
- GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Gaziantep'te - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?