Akçakoca'da Tarihi Değerler Gün Yüzüne Çıkacak - Son Dakika
Yerel

Akçakoca'da Tarihi Değerler Gün Yüzüne Çıkacak

Akçakoca\'da Tarihi Değerler Gün Yüzüne Çıkacak

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde tarihi ve kültürel varlıklarının değerlendirilmesi ve restorasyonunun yapılması için Vali Adnan Yılmaz ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü bir heyetle incelemelerde bulunmak...

24.01.2013 11:03

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde tarihi ve kültürel varlıklarının değerlendirilmesi ve restorasyonunun yapılması için Vali Adnan Yılmaz ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü bir heyetle incelemelerde bulunmak için Akçakoca'ya geldiler.

Vali Adnan Yılmaz beraberinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü ilçe Kaymakamı Aykut Pekmez, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak ile birlikte bir heyet ile Akçakoca'ya gelerek tarihi Ceneviz Kalesini, Orhangazi İlköğretim Okulunu, sokak sağlıklaştırması yapılacak olan Yukarı Mahalleyi ve orta çarşıyı gezerek incelemelerde bulundular.

Genel Müdür Süslü, kurum olarak tarihi ve kültürel değerlerle birlikte ören yerlerini, doku örneklerini ve doğayı bir bütün olarak koruma amaçlı çalışmalara büyük önem verdiklerini vurgulayarak, " Konuralp'te ve Akçakoca'da tarihi ve kültürel varlıkları ayağa kaldırmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu konuda yapılması gerekenleri tespit ve yerinde görmek için geldik. Bu iki yöremizde bir an önce yardıma muhtaç ve yok olmak üzere olan varlıkları ayağa kaldırmak için Yerel Yönetimler, Kültür Müdürlüğü, Düzce Üniversitesi STK'lar ve İdare olarak koordineli bir şekilde çalışmalar başlayacağız" dedi.

CENEVİZ KALESİ ZAMANLA YARIŞIYOR

Genel Müdür Süslü, Tarihi Ceneviz Kalesine derhal müdahale edilmesi gerektiğini belirterek "Kale yaşama mücadelesi veriyor ve yardım bekliyor. Bir an önce müdahale gerekli. Kazıyla birlikte mavi bayraklı plajları ile bir bütün olarak ele alınacak projenin uygulamasında Belediye Başkanlığı bize lojistik ve işçi desteği verecek. Kalenin Dünya Mirası listesine alınması için müracaatımız var. Ukrayna ile birlikte tüm Karadeniz'deki tüm Ceneviz kaleleri için bir çalışma yapılıyor" dedi.

Vali Yılmaz bölgenin tarihi röntgeninin çekildiğine işaret ederek "Kadın Girişimciler Kurulunun ziyaretlerinde bu konulara dikkat çeken Yasemin Karslıoğlu ve arkadaşları düğmeye bastılar. Konuralp'ten sonra Düzce'nin parlayan yıldızı, hızla gelişen Akçakoca'da çevreyi ve kültürel değerlerimizi koruma konusunda neler yapabileceğimiz sayı genel müdürüm, kaymakamım ve belediye başkanımızla yerinde inceleyeceğiz. İşbirliği içinde gerekenleri yapacağız" dedi.

ORHANGAZİ KÜLTÜR MERKEZİ

Heyet daha sonra Akçakoca'da Orhangazi İlköğretim Okulunu gezdi. Akçakoca'ya bir kültür merkezi yapılmasını talep eden Başkan Albayrak bunun için Orhangazi ilkokul binası ve arazisi çok uygun önerisini yaptı. Vali Yılmaz ve Genel Müdür Süslü bu öneriye sıcak baktı. Daha sonra sokak sağlıklaştırma projeleri uygulanacak alanlar içersinde Yukarı mahallede bulunan 246 adet sit alanına dahil edilmiş evler ve tarihe yenik düşen ahşap evlerde incelemelerde bulunuldu. Yıkılmış tarihi evler gezisinde mahalleli yaşı kadınlar yıkılan binaların kaldırılması konusunda açık sözlülükle dileklerini bildirdiler.

Genel Müdür ve Vali Yılmaz bu konuda Belediye destekleriyle gerekeni yapacakların dile getirdiler. Ayrıca tarihi kentsel çarşıda incelemelerde bulunan heyet daha sonra ayrıldılar.

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Akçakoca'da Tarihi Değerler Gün Yüzüne Çıkacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement