CİHAN OKUR - Amasya'nın Merzifon ilçesinde yaşayan Fatma Erbaşaran, eşine yardım ederken öğrendiği soba imalatçılığını kızıyla sürdürüyor.
Anne Fatma Erbaşaran (65) ve kızı Nalan Erbaşaran (45), Merzifon Küçük Sanayi Sitesi'ndeki 250 metrekarelik imalathanede soba üretiyor.
Fatma Erbaşaran, AA muhabirine, yaptığı açıklamada, evlendikten sonra eşine yardım etmek için iş yerine geldiğini ve zaman içinde soba imalatını öğrendiğini söyledi.
Yaptığı işin genellikle "erkek işi" olarak görüldüğünü, ilk zamanlarda insanların kendisini yadırgadığını ifade eden Erbaşaran, soba imalatçılığını kızına da öğrettiğini anlattı.
Erbaşaran, kırk seneyi aşkın süredir sektörün içinde olduğunu belirterek, "Erkek işi olarak görülen mesleği kızıma da öğrettim. Kızım da on yıldır benimle çalışıyor. Elemanlarımız var bir tanesi kardeşim zaten, ikisi yeğenim. Böyle bütün aile buradan ekmek yiyoruz. Mesleğe ilk başladığım yıllarda çevre esnaf 'sanayide kadın çalışır mı' diye yadırgıyorlardı ama şimdi herkes alıştı, kimse yabancılık çekmiyor. Bu iş 'bayan veya erkek işi' diye fark etmiyor, işini sevdikten sonra hiç bir zorluğu yok" diye konuştu.
Sac kesme, bükme, delme ve montaj işlerinde ustalaşan Fatma Erbaşaran, "İşe başlarken 'yapabilir miyim, yapamaz mıyım' diye tereddüt ediyordum ama şimdi her şeyi fevkalade yapıyorum. Çalışanlarımızla gayet güzel geçinip onlara ablalık yapıyorum. Bu işte usta olunca eşim de diğer işleri yapmaya, pazarlamaya bakmaya başladı" dedi.
"Annemin sayesinde çok disiplinli bir çalışma ortamımız var"
Annesiyle 10 yıldır çalışan Nalan Erbaşaran da işletmelerinde soba, mangal ve semaver imalatı yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Annemin sayesinde çok disiplinli bir çalışma ortamımız var. O çok disiplinli ve azimlidir, onun çalışma temposu sayesinde güzel işler çıkarıyoruz. Elemanlarımız var, onlarla beraber uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Bu sektörde kadının olması yadırganıyor, biraz ağır bir iş olduğu için ama biz hiç zorluk çekmeden annemle işlerin üstesinden geliyoruz."
İşletmenin muhasebe işlerini de yaptığını söyleyen Erbaşaran, "Muhasebe işlerim pek zamanımı almıyor, diğer zamanlarda atölyedeki işlere yardımcı oluyorum. Genelde işletmenin bütün işlerine yardımcı olmaya çalışıyorum, preste, sac kesme makinesinde ve her makinede çalışabiliyorum, verilen her işi yapıyorum. 'Bu iş ağır, erkek işi' diye bir şey yok. İsteyince her şey yapılır, biz hiçbir şekilde iş ayırt etmiyoruz" ifadelerini kullandı.
Baba Ünal Erbaşaran da 50 senedir mesleğin içinde olduğunu, eşinin ve kızının imalat, kendisinin de ürün pazarlamayla ilgilendiğini anlattı.
Eşi ve kızının soba imalatında ustalaştığını belirten Erbaşaran, "Yaptıkları işten son derece memnunum kendileri bu konuda artık profesyonelleştiler. İşlerimizi gayet güzel sürdürüyorlar ellerine sağlık. Soba malzemeleri çabuk eskiyen malzemeler olduğu için sürekli üretim yapmamız gerekiyor, çok şükür işlerimizden de ailemden de memnunum" dedi.
Son Dakika › Yerel › Ana Kız Sobacılık Yapıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?