Avrupa Merkez Bankası'nın Faiz İndirimi - Son Dakika
Yerel

Avrupa Merkez Bankası'nın Faiz İndirimi

GAÜN İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekmez: "Türkiye'nin AB'ye olan ihracatında dış talebe bağlı bir artış gözlenecektir" "Merkez Bankası'nın eli rahatlayacak ve faiz indirimi konusunda daha agresif politikalar uygulayabilmek için kendini daha güvende hissedecektir"

07.06.2014 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Bekmez, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirimi kararıyla Türkiye'nin, AB'ye olan ihracatında dış talebe bağlı artış gözleneceğini bildirdi.

Bekmez, AA muhabirine, ECB'nin politika faizini 10 baz puan indirerek, yüzde 0,15'e çekmesinin, birlik içinde ve dışında etkilerinin olacağını belirtti. Avrupa Birliği'nin en temel problemi olan düşük enflasyon olgusunun bir nebze ortadan kalkacağını savunan Bekmez, gelişmekte olan ülke ekonomilerinde de rahatlama sağlanacağını kaydetti.

Faiz indiriminin, Türkiye ekonomisine yansımalarının da olacağını ifade eden Bekmez, şunları söyledi:

"Ticaretinin yüzde 40'ından fazlasını AB ile yapan Türkiye'nin bu karardan etkilenmemesi mümkün değil. Gelişmekte olan ülkelere olduğu gibi Türkiye'ye de bol avro akacağı için Türkiye'nin AB'ye olan ihracatında dış talebe bağlı artış gözlenecektir. Bu artışla cari açıkta ciddi azalmalar gözlenebilir. Ayrıca Merkez Bankası'nın eli rahatlayacak ve faiz indirimi konusunda daha agresif politikalar uygulayabilmek için kendini daha güvende hissedecektir. Bu da Başbakan ve MB arasında son zamanlarda kendini gösteren gerginliğin ortadan kalkmasını sağlayacak."

Faizlerin düşürülmesiyle yatırımların artacağını dile getiren Bekmez, aşağı yönlü revize edilen büyüme rakamlarının da yükselebileceğini vurguladı.

Bakmaz, kararın, borsa üzerinde de kendini göstereceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Her ne kadar borsaya son dört ayda 2 milyar dolarlık yabancı girişini olumlu olsa da söz konusu alımlar, çoğunlukla bankacılık hisseleri üzerinde yoğunlaşmaktaydı. Bu kararla Borsa İstanbul'a yabancı ilgisinin bankacılık dışı hisselerde de artacağını gözlemleyeceğiz. Bu da BIST-100 endeksinin ciddi yükselmeler yaşayacağının ön göstergesi olarak kabul edilebilir."

Bekmez, ABD'deki verilerle AB ülkelerinin gerekli yapısal tedbirleri almasının da sonuç üzerinde önemli etkileri olacağını sözlerine ekledi. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Avrupa Merkez Bankası'nın Faiz İndirimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement