Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Zeki Altın Aydın'da arı ürünlerinin önceden yatırım kapsamında olmadığının fakat TKDK'nin çalışmaları sonrasında arıcılara da hibe desteği sağlanmaya başlandığını ifade etti.
Aydın'ın arıcılık potansiyeli bakımından son derece güzel imkanlara sahip olduğunu dikkat çeken Altın, "Arı dost bir canlıdır. Arı; bal, arı sütü, polen, propolis ve arı zehri üretir ama ürettiği bu değerler çok değerlidir. Hem gıda olarak hem de farmakolojik açıdan çok değerlidir. Arının bal, bal mumu ve diğer ürünler olarak katkısı tarıma verdiği katkının onda biri kadar yoktur. Yani arıcı arı ürünlerinden on liralık bir gelir elde ederse arının tarıma katkısı en az 50 liradır. Bununla ilgili olarak araştırmalar mevcuttur. Çilekte iddialı bir il olan Aydın'da arının tarımdaki katkısı inkar edilemez. Eğer bir çilek tarlasında arı ile tozlaşma sağlanır ise o çilek tarlasının metre karesinde bilimsel olarak yapılan incelemelere göre 2 kiloları aşan çilek elde ediliyor. Arının dışında diğer küçük böcekler ile tozlaşma sağlanır ise metre karedeki çilek verimi 1 kilo 300 grama düşüyor. Arı ve böcek olmazsa, tozlaşma sadece rüzgar ve diğer etmenlerle yapılırsa metre karedeki çilek verimi 730 grama düşüyor. Yani arı çileğin en az üç katı daha veriminin artmasında önemli bir rol oynuyor" dedi.
"İNŞALLAH BİR GÜN O FİYONKLARIN HEPSİNDEN KURTULURUZ"
Çilek örtülerinin uç kısımlarının fiyonk seklinde bağlanıp arıların bal aldıktan sonra çıkamayıp örtü altında öldüklerini öne süren Altın bu durumdan rahatsızlığını belirterek, "Biz çilek alanlarında örtü alanlarının altında sıkıntı yaşamaktayız. Çiftçimiz çileklerin üzerine yaptığı örtülerin ucunu fiyonk seklinde bağlayıp aşağıya bırakıyor. Arılar da tozlaşmayı sağlayıp balını aldıktan sonra yukarı çıkar. Yukarı çıktığı esnada o ışıkla birlikte şoka uğrayan arı, o plastik örtünün ucunun fiyonk şeklinde bağlanmasıyla dışarı çıkamıyor ve her örtünün altında bir kova arı ölmüş oluyor. Buradan çiftçilerimize sesleniyorum; 'Gelin çiftçilerimiz bunun bir kolayı var. Örtülerimizin uç kısımlarını arının çıkabilmesi şeklinde dairesel yaptığımızda bu sıkıntıyı da aşacağız.' Çalışmalarımız ve uğraşlarımız neticesinde fiyonk şeklinde bağlanan örtülerin yüzde 50'si hemen hemen kalkmış durumda. İnşallah bir gün o fiyonkların hepsinden kurtuluruz. Arıcılarımız ve çiftçilerimiz bu durumdan istifade eder. Aydın'da da güzel gelişmeler oldu ve Atça'da bir arıcımız bir çilek üreticisi ile anlaşma yaparak kovanlarını oraya götürdü ve şeker aldı" şeklinde konuştu.
"ARI DOĞADA HİÇBİR ŞEYİ TÜKETMEZ"
Türkiye'deki çiftçilerde arının tarıma zarar verdiği yönünde bir algının olduğunu fakat arının aksine tarıma yaralı bir hayvan olduğunun altını çizen Altın, "Amerika'da 2 milyon 900 bin kovan var fakat 2 buçuk milyonu tarımda tozlaşma için kullanılıyor. Yine bizim ülkede çiftçilerimizdeki diğer bir algı ise arının meyvelerin çiçeklerini yediği yönündeki yanlış bir düşünceye sahip olmaları. Arı doğada hiçbir şeyi tüketmez. Arının aldığı nektardır. Nektar zaten bir süre sonra uçup giden bir maddedir. Bu nedenle tarımda arıcılığı desteklerken tarımı da desteklediğimizin farkına varalım. Mesela meyvelerimizin yüzde 70'i arılar tarafından tozlaşması sağlanmaktadır. Bu yüzde 70'in de yüzde 80'i sadece bal arılarıyla tozlaşması sağlanan bitkilerdir. Eğer arının önünü açmazsak daha az meyve ve daha kalitesiz meyve yeriz. Arının dostu olursak daha fazla, daha kaliteli verim elde eder ve elde ettiğimiz verimden de ülkemiz de kazanç sağlar" ifadelerini kullandı.
Aydın'ın TKDK aracılığı ile arıcılık alanında da destek almaya başladığını ve bu durumdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Altın sözlerini şu şekilde tamamladı: "40 milyon TL'lik bir destek çok güzel. Aydın'da arı ürünleri önceden yatırım kapsamında değildi. Aydın TKDK Koordinatörümüze arı için yatırım yapılması gerektiğini söyledik. Koordinatörümüz yetkili mercilerle konuşarak arıcılığın destek kapsamına alınmasında yardımcı oldu. 7 yatırımcımız arıcılıktan istifade ettiler. 40 milyon liralık yatırım aydın için son derce iyi bir yatırım" - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Aydınlı Arıcılar Devlet Desteklerini Almaya Başladı - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?