Banvit'in Çiftliğinden Kötü Kokuların Yayıldığı İddiası - Son Dakika
Yerel

Banvit'in Çiftliğinden Kötü Kokuların Yayıldığı İddiası

Banvit\'in Çiftliğinden Kötü Kokuların Yayıldığı İddiası

Banvit A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, kötü kokuların yayıldığı iddia edilen Külefli çiftliğinde bazı değişikliklere gidileceğini söyledi.

19.11.2012 17:00

Banvit A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, kötü kokuların yayıldığı iddia edilen Külefli çiftliğinde bazı değişikliklere gidileceğini söyledi.

Görener, şirket binasında düzenlediği basın toplantısında, 2013 tahmini bütçesini henüz belirlemediklerini ancak önümüzdeki yıl da yatırımlarının süreceğini bildirdi.

Yılda ortalama 60 milyon liralık yatırım yaptıklarını dile getiren Görener,

"Bu parayı, çeşitli yatırımlarımıza harcıyoruz. Bu arada Elazığ'da bir işletmeyi devreye aldık. Buradaki bir kuluçkahane ve bir kesimhaneyi yeniden düzenledik yeni bir yem fabrikası yaptık. Bu işletmemiz, 25 milyon liraya mal oldu" dedi.

Son zamanlarda, Külefli köyü sınırları içinde yer alan besi çiftliğinden kaynaklanan kokunun, Paşabayır Mahallesi sakinlerini rahatsız ettiği iddiasıyla ilgili bazı haberlerin yapıldığını anımsatan Görener, şöyle konuştu:

"Paşabayır Mahallesi'ne Bandırma çöplüğü 4,1 kilometre, Edincik tavuk kümesleri 7,3 kilometre, Külefli'deki besi çiftliğimiz ise 7,4 kilometredir. Bu çiftliğimizi 2006 yılında doldurmaya başladık. 2009 yılına geldiğimizde, çiftlikteki hayvan sayımız neredeyse şimdiki kadardı. Ancak kokuyla ilgili iddialar son zamanlarda, özellikle ithalatın serbest bırakılmasından sonra, 2011 yılında başladı. Limana gelen sığır gemilerini, gümrük alanında bekletilen büyükbaş kamyonları da göz ardı edemeyiz. 80 kişinin çalışmakta olduğu besi çiftliğimiz, Bandırma'nın tam güneyinde yer almaktadır. Bandırma'da rüzgar, nadir de olsa bazen lodos, kıble ve keşişleme olmak üzere güneyden esmektedir. Yine doğrudur, her koku gibi besi çiftliklerinin kokusu da rüzgarla kısmen taşınabilir."

Banvit'in olumlu yanlarından birinin de çevresine duyarlılığı olduğunu vurgulayan Görener, "Bizim derdimiz bir şekilde taşlanmamak. Taşlansak da doğru olarak taşlanmak istiyoruz. Biz de elimizden geldiği kadar işimizi gücümüzü Bandırma için ayarlamış durumdayız" ifadesini kullandı.

Her ne kadar ciddi maliyet artışı yaşayacak olsak da Külefli çiftliğinde bazı değişikliklere gideceklerini anlatan Görener, şunları kaydetti:

"Külefli çiftliğindeki büyükbaş hayvan sayımızı 19 bin 200'den, 12 bin 600'e düşürerek, mevcudun üçte ikisi oranında çalıştıracağız. Bu da 24 bin adet kurulu kapasitenin yüzde 52'sine denk gelmektedir. Yaptığımız gübre stoklama işlemi, ortadan kaldırılacak. Öncelikle dışkıyı ve kokuyu azaltmak için yurt dışından uzmanlarla yeni yem rasyonları üzerinde çalışılacak. Kokuyu azaltmak için organik spreyler kullanılacak. Gübre, kapalı bir ortama alınarak, kokuyu azaltacak biyogaz üretim projesi devreye alınacak."

Görener, Külefli çiftliğindeki 4 bin büyükbaş hayvanın, Torbalı'da aldıkları çiftliğe iki hafta içinde taşınacağını sözlerine ekledi.

Muhabir: Ahmet Pesen

Yayıncı: Zafer Akpınar - BALIKESİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Banvit'in Çiftliğinden Kötü Kokuların Yayıldığı İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement