Trakya Üniversitesi Çocuk Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülden Kafalı "Çocukluk çağlarda kalp hastalıklarının erken tanı ve tedavi sonuçları sıklıkla yüz güldürücü olmaktadır" dedi.
Kafalı, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde düzenlediği basın toplantısında, çocukluk çağlarda kalpte duyulan üfürümlerin yarıdan fazlasının masum üfürümler olduğunu belirtti.
Masun üfürümlerin kalpte herhangi bir bozukluk olmadan duyulduğunu ifade eden Kafalı, "Çocuklarda dakikadaki kalp atım sayısının erişkinlere göre daha fazla olması nedeniyle, hızlı akan kanın kalpte veya büyük damarlarda dolaşırken yaptığı titreşim sonucu duyulan uğultudur. Ateş ve kansızlık dönemlerinde dakikadaki kalp atım sayısı daha fazla olduğundan masum üfürümler daha şiddetli ve duyulabilir hale gelebilir. Bu üfürümün çocuklara hiçbir zararlı etkisi yoktur. 15 yaşa kadar kaybolabildiği gibi erişkin yaşa kadarda devam edebilir. Üfürümün kaybolup, olmamasının hiçbir önemi yoktur" dedi.
Kafalı, önemli bir yakınma veya bulgu olmadan sadece üfürüm duyulmasının doğuştan veya edinsel bir kalp hastalığına da bağlı olabileceğini vurguladı.
Çocukluk çağındaki kalp hastalıklarının erken tanı ve tedavisinin önemine değinen Kafalı "Çocukluk çağlarda kalp hastalıklarının erken tanı ve tedavi sonuçları sıklıkla yüz güldürücü olmaktadır. Ancak gecikmiş vakalarda tedavisi mümkün bir hastalığın bile tedavi şansı kalmayabilir. Bu nedenle üfürüm olan çocukların zaman kaybetmeden çocuk kardiyoloğu tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir" diye konuştu.
Son Dakika › Yerel › Çocuklarda Kalp Üfürümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?