Cüzzam Haftası - Son Dakika
Yerel

Cüzzam Haftası

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Aslan: "Cüzzam hastalığı ile ilgili önyargılarımızdan kurtulup, hastalıkla mücadele eden cüzzam hastalarına gerekli desteği esirgememeliyiz"

29.01.2014 15:35

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Aslan, "Cüzzam hastalığı ile ilgili ön yargılarımızdan kurtulup, hastalıkla mücadele eden cüzzam hastalarına gerekli desteği esirgememeliyiz" dedi.

Müdür Aslan yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl Ocak ayının son pazar günü "Dünya Cüzzam Günü" son haftasının ise "Cüzzam Haftası" olarak ilan edildiğini anımsattı. Bu yıl ise Cüzzam Haftasının 26-31 Ocak tarihleri arasına rastladığını bildiren Aslan, "Bu hafta içinde gerçekleştirilen çalışmalar ile toplumun bu hastalığa karşı önyargılarını engellemek, hastalık hakkında doğru bilgilendirme yapmak ve cüzzam hastalarına ihtiyaç duydukları anlayış, yakınlık ve destekte bulunarak topluma kazandırılmalarını sağlamak hedeflenmektedir" ifadelerini kullandı.

Özellikle az gelişmiş ülkelerde görülen açlık, yoksulluk, kötü hijyen ve yaşam koşulları, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, iyi beslenememe ve sürekli göçler hastalığın yayılmasında önemli risk faktörleri olduğunu vurgulayan Aslan, şöyle konuştu:

"Etkin tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, günümüzde lepraya bağlı ağır sekel ve sakatlıklar önlenebilmektedir. Ülkemizde kayıtlı Lepralı hasta sayısı  yaklaşık bin 500 civarındadır. Yıllık olarak yeni tespit edilen hasta sayısı ortalama 1-5 vakadır. 2013 yılında 1 vaka tespit edilmiştir.  Bulaşma, basilli hastaların burun ve üst solunum yolu  aracılığıyla uzun süreli ve çok yakın temasla genellikle çocukluk çağında gerçekleşmektedir. Lepra basili vücuda girdikten hemen sonra ortaya çıkmaz. 2-7 yıl sonra ilk belirtiler ortaya çıkar. "

-Kalıcı sakatlık oluşmadan tedavi mümkün

Lepralı hastalarının tedavisinin İstanbul, Ankara ve Elazığ illerinde bulunan Lepra hastanelerinde yapıldığını dile getiren Aslan, şöyle devam etti:

"Günümüzde cüzzam korkulacak bir hastalık olmaktan çıkmıştır. Birçok hastalıkta olduğu gibi erken tanı önemlidir. Erken tanı yapıldığı durumlarda hiçbir kalıcı sakatlık oluşmadan tedavi mümkündür. Tedavi bakterinin duyarlı olduğu antibiyotikler ile yapılır. Hastalara yakın çevredeki çocukların hastalıktan korunması önemlidir. Bunun için BCG aşılamaları ve Çocukların hastalık olan çevreden uzaklaştırılmaları en uygun tedbirlerdir. Cüzzam hastalığı ile ilgili ön yargılarımızdan kurtulup bu hastalık ile mücadele eden cüzzam hastalarına gerekli desteği esirgememeliyiz." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Cüzzam Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement