Denizli'de Kentsel Dönüşüm Paneli Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Denizli'de Kentsel Dönüşüm Paneli Düzenlendi

Denizli\'de Kentsel Dönüşüm Paneli Düzenlendi

Denizli'de Valilik, Müteahhitler Derneği ve İnşaat Mühendisleri Odası tarafından 'Kentsel Dönüşüm Yasası', düzenlenen panelde tartışıldı.

14.03.2013 17:32

Denizli'de Valilik, Müteahhitler Derneği ve İnşaat Mühendisleri Odası tarafından 'Kentsel Dönüşüm Yasası', düzenlenen panelde tartışıldı.

Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ve Denizli Müteahhitler Derneği tarafından organize edilen 'Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler' konulu panel Çatalçeşme Oda Tiyatrosu'nda yapıldı. Panele, Denizli Vali Yardımcısı Ekrem Erdoğan, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Aytaç Turgut, İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Hayri Ün, Denizli Müteahhitler Derneği Başkanı Fehmi Demirten, mimarlar ve çok sayıda davetli katıldı. Panelin konuşmacıları ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Finansman Dairesi Uzmanı İlknur Özaydın, Riskli Yapı Dairesi Başkanı Coşkun Sağır ve Dönüşüm Alanları Daire Başkanı Hikmet Haspolat oldu.

Denizli Müteahhitler Derneği Başkanı Fehmi Demirten, 1999 yılında yaşanan Marmara depreminin ardından yüzlerce yapının yıkıldığını ve binlerce insanın hayatını kaybettiğini belirterek, "İnsanlar, yaşanan depremler ile birlikte ülkemizin bir gerçeğinin deprem olduğunu bir kez daha anlamış oldu.Yaşanan bu depremlerin ardından ise her zaman yasa çıkarttık ve bu yasalara sahip çıkamadık. Son olarak yapı denetim yasası çıkartıldı. Eksikleriyle denenen yapı denetim yasası da bir çözüm getirmedi. Riskli yapıların yapımına halen devam ediyor" dedi.

Artık daha sağlam yapıların yapılması gerektiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Hayri Ün, "Depreme dayanıklı daha iyi yapılar yapmanın zamanı geldi artık. Kentsel dönüşüm yasası dediğimizde de aklımıza direk yıkalım ve yerine yenisini yapalım gelmemelidir. Kapsamlı incelemeler ve araştırmalar ile yapıların durumlarını çıkartıp, halkın desteği ile kentsel dönüşümler yapılmalıdır. Bu konuda odalar, dernekler ve diğer STK'lar olarak üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapıyor ve yapmaya da devam edeceğiz" dedi.

Çarpık yapılaşma ve depreme dayanıksız yapıların en büyük sebebinin sanayileşme olduğunu belirten Denizli Vali Yardımcısı Ekrem Erdoğan ise, "1970 yıllarından sonra kentlere önemli bir göç akını olmuş. Sanayileşmenin gelişmesi insanların kentlere göç etmesine neden olmuş. Buda beraberinde binlerce denetimsiz yapıların yapılmasına neden olmuş. 180 bin olan nüfus bir anda 500 bine ulaşmış. O dönemde deprem, doğal afetler hiç düşünülmemiş ve yapılar depreme dayanıksız yapılmış. Şimdi geçmişte yapılan bu hataları düzeltmek için çalışıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Denizli'de faaliyet gösteren 4 yapı denetim firmasına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Riskli Yapı Tespiti Belgesi verildi. Firmalar belgelerini Vali Yardımcısı Ekrem Erdoğan'ın elinden aldı.

Daha sonra Mimar İbrahim Şenel yönettiği panelde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Finansman Dairesi Uzmanı İlknur Özaydın, Riskli Yapı Dairesi Başkanı Coşkun Sağır ve Dönüşüm Alanları Daire Başkanı Hikmet Haspolat 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası hakkında katılımcılara bilgiler verdi. - DENİZLİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Denizli'de Kentsel Dönüşüm Paneli Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement