Dermosan Fasulyesinin Vatanı Niğde - Son Dakika
Yerel

Dermosan Fasulyesinin Vatanı Niğde

Dermosan Fasulyesinin Vatanı Niğde

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç Halk buluşmaları kapsamında köy gezileri ile köylerde yaşayan vatandaşlarla buluştu.

24.04.2014 14:36

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç Halk buluşmaları kapsamında köy gezileri ile köylerde yaşayan vatandaşlarla buluştu. Vali Necmeddin Kılıç Niğde Merkeze bağlı; Hançerli, Koyunlu ve Fesleğen köylerini ziyaret ederek Muhtarlar ve vatandaşların sorunlarını yerinde dinledi.

Köy gezilerine Vali Necmeddin Kılıç'ın yanı sıra, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Ufuk Nayır, Vali Yardımcısı Mustafa Karaca, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, Halk Sağlığı İl Müdürü, İl Sağlık Müdürü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü, İl Mahalli İdareler Müdürü, Orman İşletme Müdürü, Karayolları Şube Müdürü, DSİ Şube Müdürü ile basın mensupları katıldı. İlk ziyaret Hançerli Köyüne gerçekleştirildi.

Vali Kılıç'ı Köy Muhtarı Kudret Acar ve vatandaşlar karşıladı.

DERMOSAN FASULYESİ TESCİLLENECEK

Köy halkı en son 20 yıl önce dönemin Niğde Valisinin kendilerini ziyaret ettiğini belirterek ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Köy muhtarından köyle ilgili bilgiler alan Vali Kılıç'a köyün eski isminin Dermosan olduğu ve özel olarak üretilen fasulyenin ismini köyün eski isminden aldığı belirtildi. Vali Kılıç, Lezzeti ile aranan bir fasulye cinsi olduğu belirtilen yerli üretim Dermosan fasulyenin tescillenmesi ve üretiminin arttırılması ve korumaya alınmasıyla ilgili çalışmalarının Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğü tarafından yapılması talimatını verdi. Hançerli köyünde yerli Dermosan Fasulyesi tohumun korunması ve sera kurulması için hazine arazilerini değerlendirerek senede iki ürün almak için korumaya alınacağı belirtildi.

Geçen yıl Niğde'de 55 Bin dekar alanda beyaz fasulye üretimi yapıldığını belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürü Murat Türkmen bu 55 Bin dekar alanın 27 bin dekarında Dermosan fasulyesi üretiminin gerçekleştiğini, 15 Bin ton kurufasulye elde edildi. Bunun 7 bin tonunun Dermosan fasulyesi olduğuna vurgu yaparak fasulye üretiminden elde edilen kazancın patatesle aynı oranda olduğunu belirtti.

Vali Kılıç Dermosan Fasulyesinin anayurdu olan Hançerli'de bu fasulyenin üretiminin geliştirilmesi ve korunması çalışmasının valilik tarafından yapılacağı ve tescil işleminin gerçekleşeceği belirtildi. - NİĞDE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dermosan Fasulyesinin Vatanı Niğde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement