Dr. Derici Kansere Karşı Uyardı - Son Dakika
Yerel

Dr. Derici Kansere Karşı Uyardı

Dr. Derici Kansere Karşı Uyardı

Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi kanser hastalığı konusunda uyarılarda bulunarak kanserde erken teşhisin önemine değindi.

09.02.2014 11:23

Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi kanser hastalığı konusunda uyarılarda bulunarak kanserde erken teşhisin önemine değindi.

Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu tabibi Dr. Hakan Derici yaptığı açıklamada; "Kanser, en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmaları demektir. Bu çoğalma sırasında, kanser hücrelerinde normal hücrelerden yapısal ve işlevsel farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bazen hücre normal de yaptığı işlevlerini yapmazken, bazen de normal de olmayan bazı yeni işlevleri de yapmaya başlayabilir. Anormal şekilde çoğalan bu hücreler bulundukları yerlerdeki doku ve organları işgal edecek ve işgal ettiği bu bölgelerin görevlerini engelleyecektir. Bu oluşum, kanserin türlerine göre değişiklik göstermektedir. Ancak bu konuda önemli ilerlemeler kaydedilmektedir. Günümüzde en sık ölüm nedenleri arasında bir çok gelişmiş ülkede kalp-damar hastalıklarından sonra kanser ikinci sırada yer almaktadır" dedi.

'BİLGİ EKSİKLİĞİ, KORKU VE İHMAL TEDAVİYİ GECİKTİRİYOR'

Erken tanı ve tedavi ile kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabildiğini hatırlatan Dr. Hakan Derici; "Bu yüzden erken tanı çok önemli. Erken tanı koymanın önündeki en önemli engel bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle insanlar zamanında hekime başvurmamakta; böylece tanı gecikmekte, tedavide güçleşmektedir. Halkımızı bu konuda bilinçlendirmek ve bulundukları yerde kanser tarama hizmeti alabilmeleri için Sayın Valimizin eşi Dr. Dilek Didem Ayyıldız hanımefendinin himayesinde 'Mobil KETEM' projesi yürütülmektedir."

KETEM NEDİR?

'Erken teşhis hayat kurtarır!' prensibiyle yola çıktıklarını söyleyen Dr. Derici; "Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezimiz (KETEM) bünyesinde ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde; meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. Vatandaşımızın kanser taramalarına daha kolay ulaşabilmesi için Mayıs ayında Aydın ilinden Mobil (gezici) KETEM araçlarımızla ilçe ve köylerimizde meme kanser taramaları yapılması planlanmaktadır. Ayrıca; Aile Hekimlerimiz de rahim ağzı, meme ve kalın bağırsak kanseri taramasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Rahim ağzı kanseri taraması için 30-65 yaş arasındaki bayanlar Aile Hekimliklerine başvurarak taramalarını Vaginal smear (rahim ağzından alınan örnek) yöntemiyle yaptırabilirler."

'FARKINDAYIZ KANSERİ YENECEĞİZ'

Erken tanı hakkında yapılması gerekenleri anlatan Derici; "Erken tanı için her yıl Vaginal smear testi yaptırılmalıdır. Smear için en uygun zaman adet kanaması tamamen bittikten sonraki günlerdir. Pap-smear uygulamasının daha etkin olabilmesi için üç gün önceden cinsel ilişkide bulunulmamalıdır. Üç gün önceden vajina içi yıkanmamalıdır. Üç gün öncesi krem fitil gibi ilaçlar kullanılmamış olmalıdır. Uygulanan kanser tarama programlarının etkinliğinin artırılması için, ülkemizde meme kanserinin daha erken yaşlarda görülmesi nedeniyle; Meme kanseri tarama yaşı 40-69 indirilmiştir. Aile Hekimliklerinde meme muayenesi yaptırabilir bilgi alabilirler. Ayrıca bağırsak kanserlerine yönelik 50-70 yaşlar arasındaki vatandaşlarımızın dışkıda gizli kan testi ile taranmaları da Aile Hekimliklerinde büyük abdest tahlilleri verilerek yapılmaktadır. Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkanları artacak ve hastalarımızın sağlıklarına kavuşmalarında hızla ilerleme sağlanacaktır. Ülkemizde kanserle olan mücadele bütün toplumsal unsurların desteği ile devam edecektir. Kanserle mücadele uzun soluklu bir maraton olup yeterli ekonomik güç yanında halkımızın da aktif katılımını gerektiren bir süreçtir. Bu süreç içerisinde hep birlikte, 'Farkındayız Kanseri Yenicez' diyoruz" ifadelerini kullandı. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dr. Derici Kansere Karşı Uyardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement