Dünya Tüketiciler Günü - Son Dakika
Yerel

Dünya Tüketiciler Günü

Dünya Tüketiciler Günü

Eskişehir Tüketiciler Derneği Başkanı, Tüketiciler Derneği Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan yardımcısı Hasan Atak, yeni Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un, tüketicilerin ihtiyaç ve taleplerine cevap veremediğini söyledi.

14.03.2014 17:04

Eskişehir Tüketiciler Derneği Başkanı, Tüketiciler Derneği Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan yardımcısı Hasan Atak, yeni Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un, tüketicilerin ihtiyaç ve taleplerine cevap veremediğini söyledi.

Dünya Tüketiciler Günü nedeniyle açıklama yapan Atak, ülkede 1985 yılından itibaren her 15 Mart günü kutlanmaya başlanan Dünya Tüketici Hakları Günü'nün, bütün dünyada tüketici haklarının daha da ileriye götürülmesi, bu haklara saygı gösterilmesi ve tüketici aleyhine uygulamalara karşı tüketicilerin seslerini duyurmaları için önemli bir fırsat olduğunu kaydetti. Hasan Atak, "İnsan haklarından biri olan tüketici hakları, ülkemizde 4822 Sayılı Kanun ile değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve bu kanuna istinaden çıkarılan uygulama yönetmelikleri ile güvence altına alınmış olup, yeni Tüketicinin Korunması Hakkındaki 6502 Sayılı Kanun, 28 Mayıs 2014'te yürürlüğe girecektir. Yeteri kadar tüketicilerin ihtiyaç ve taleplerine cevap vermemesine rağmen uygulanan ve yürürlüğe girecek olan kanunun amacı, ekonominin gereklerine ve kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, aydınlatıcı, eğitici, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı önlemleri almak ve tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konudaki gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir" dedi.

ÜRETİM KADAR BİLİNÇLİ VE DOĞRU OLMASI

Tüketicinin haklarının korunmasında ilk koşulun, hak ve çıkarlarına tüketicinin yeterince sahip çıkması olduğunun altını çizen Atak, "Çağımızda bireylerin yaptığı tüketimin en az üretim kadar bilinçli ve doğru olması, ülkelerin kalkınmasında ve gelişmesinde en önemli etkenlerden birisidir. Bu bakımdan, küçük yaşlardan başlayarak verilecek eğitimlerin yanı sıra, sosyal sorumluluk anlayışıyla hareket eden sivil toplum kuruluşlarımızın faaliyetleri de son derece önemlidir. Çünkü üretim kalitesi, bilinçli tüketim alışkanlığıyla doğru orantılıdır. 2012'de 976 hakem heyetinde 443 bin tüketici şikayeti karara bağlanmış, bu şikayetlerin 265 bininin bankalarla ilgilidir. 2013'te ise henüz netleşmemiş Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre ise hakem heyetlerinde 650 binin üzerindeki başvuru karara bağlanmıştır. Bu kararlardan ise 485 bin 693 adedi bankalarla ilgili şikayetlerden oluşmaktadır. Hakem heyetlerine yapılan müracaatlar yüzde 90 oranında tüketici lehine sonuçlanmaktadır. Bu vesileyle, tüm tüketicilerimizin haklarına ve tüketici derneklerine sahip çıkması temennisi ile 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü'nü kutlarım" diye konuştu. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dünya Tüketiciler Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement