Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, sektörün 2014 yılında 2 milyar 350 milyon dolarlık ihracat hedefi koyduğunu söyledi.
Kızıltan, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği olağan genel kurulunda yeniden başkanlığa seçildi. Genel kurulda konuşan Kızıltan, Türkiye'nin su ürünleri ve hayvansal mamülleri ihracatında hızlı bir artışın yaşandığını belirtti. Kızıltan, "Sektörün bu yıl için 2 milyar 350 milyon dolar ihracat hedefi koydu. 2023 yılı ihracat hedefini ise 3,5 milyar dolardan 4,5 milyar dolara yükseltildi" dedi.
Hem su ürünleri, hem de kanatlı sektörü için kurulan tanıtım gruplarının çok iyi çalıştığını belirten Sinan Kızıltan, su ürünlerinin dünyanın her köşesindeki fuarlara katılarak Türk ürünlerini tanıttığını dile getirdi. Kanatlı sektörünün ise bu yıl 24 fuara katılacağını hatırlatan Kızıltan, "4-5 yıl önce 10 ülkeye ihracat yapan kanatlı sektörü şimdi 55 ülkeye ihracat yapıyor" diye konuştu.
Yeni dönemde üyelere duyuruların anında iletmek için mobil uygulamalara geçmek istediklerini dile getiren Kızıltan, tüm üretici ve ihracatçılara hitap edecek "ortak platform" kuracaklarını kaydederek, şunları söyledi:
"Kuracağımız bu platforma üyelerimizin elindeki ürünü bildirmelerini isteyeceğiz. Bir firmamızın elinde fazla olan balık diğerinde eksik olabiliyor. Aynı durum kanatlı sektöründe de olabiliyor. Elinde eksik ürünü olan bu ortak platform sayesinde tamamlamış olacak."
Kızıltan, üretimde kullanılmacak yemlerin kaliteli olmasının önemine dikkati çekerek, "Sektörün kullandığı yemler çok önemli. Lezzetli balık, lezzetli tavuk, lezzetli yumurta üretmemiz lazım. Yapılması gerekeni yapmazsak kendi ayağımızı kurşun sıkmış olacağız. Yemlerinizi üretirken bu kriterleri mutlaka gözönünde bulundurmak gerekiyor" dedi.
Dahilde İşleme Rejimi (DIR) kapsamında belge alıp süre sonunda dosyasını kapatmayan firmalar için 3 aylık bir süre tanındığına dikkati çekerek, "DIR ile ilgili çok sayıda problemli dosya var. Bu belgeyi alıp 3 ayın sonunda kapatmayanlar için bir nevi örtülü af çıktı. 18 Nisan 2014'te çıkan tebliğe göre 3 ay içinde dosyaların kapatılması gerekiyor. Bu durumda dosyası olan firmalar 700 lira para cezasıyla dosyalarını kapatabiliyorlar" diye konuştu.
Süt ve süt ürünleri tanıtım grubu kurulması oy birliğiyle kabul edilen genel kurulun ardından 2013 yılında su ürünleri, kanatlı etleri, yumurta, bal ve süt ürünleri kategorilerinde en fazla ihracat yapan 15 firma ödüllendirildi. - İzmir
Son Dakika › Yerel › Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Birliği Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?