Erzincan'da Dış Ticaret Semineri - Son Dakika
Yerel

Erzincan'da Dış Ticaret Semineri

Erzincan\'da Dış Ticaret Semineri

Erzincan’da Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri düzenlendiEkonomi Bakanlığı koordinatörlüğü ve Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Genel Sekreterliği organizasyonu ile Erzincan’da İhracat seviyesinin yükselmesi, bölge ülkeleri ile yapılan ticaretin ve ihracatın artmasına, Dış Ticaret ile ilgili firma ve kuruluşlarda çalışan elemanların bu konudaki bilgi ve becerilerini geliştirme ayrıca nitelikli eleman yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda Erzincan iş adamları ve ilgili kurumların katılımıyla “Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri” programı gerçekleştirildi.

12.09.2014 18:09

Erzincan'da Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri düzenlendi

Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğü ve Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Genel Sekreterliği organizasyonu ile Erzincan'da İhracat seviyesinin yükselmesi, bölge ülkeleri ile yapılan ticaretin ve ihracatın artmasına, Dış Ticaret ile ilgili firma ve kuruluşlarda çalışan elemanların bu konudaki bilgi ve becerilerini geliştirme ayrıca nitelikli eleman yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda Erzincan iş adamları ve ilgili kurumların katılımıyla "Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri" programı gerçekleştirildi.

Seminerde katılımcılara ihracatta sağlanan devlet yardımları, Türk ürünlerinin yurtdışında markalaşması, Türk malı imajının yerleştirilmesi ve Turqualıty'nin desteklenmesi ile yurt dışı birim, marka, tanıtım ve tasarım destekleri, uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesinin desteklenmesi, pazar araştırması ve pazara giriş desteği, çevre maliyetlerinin desteklenmesi, yurt dışında gerçekleştirilen fuar katılımlarının desteklenmesi, iş dünyası için ticari bilgiye erişimi, ülke masaları, pazar araştırması, Ülke pazarına ihraç imkanları hakkında geniş bilgiler verildi.

Seminerle ilgili bilgi veren Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Mehmet Soylu Güldalı, "Ekonomi bakanlığı ve Eximbank temsilcileri olarak burada hem Erzincan'ın ihracatını, hem de genel manada 2023 stratejisine ulaşmak için neler yapılabilir. İhracatın önünü açmak için ne gibi faaliyetleri gerçekleştirebilir. Gerek finansman, gerekse mevzuat itibariyle neler yapmaktayız ve Ekonomi Bakanlığı'nın sağladığı destekler nelerdir bunlarla ilgili görüşlerimizi paylaşacağız.Biz ekonomi bürokratları genelde rakamlarla konuşmayı çok severiz ve bu gezdiğimiz beş il içerisinde en fazla beklediğimiz sunum bu sunumdu neden diye sorarsanız ihracat istatistiklerine batkımız zaman gerçekten Erzincan'ın yüzümüzü güldürdüğünü gördük.Çevremizde olan pek çok siyasi ve ekonomik hadiseye rağmen Erzincan ihracatının geçen senenin 7 ayına göre azalmadığı, bunun altını çizerek belirtmek istiyorum ki; arttığını görüyoruz.Geçen seneki 7 ayda yaklaşık olarak 2,6 milyon dolarlık ihracat yapılırken bu şehirden, şu anda 4,2 milyon dolar olmuş.Bu ciddi bir yükseliş.Şehrimizdeki ihracat potansiyeli artıkça bu rakamların çok daha yukarı taşınacağına eminiz.Yıl sonu itibariyle de umarız Erzincan şehrimiz 10 milyon dolarlık ihracatı geçen iller arasında yer alır." şeklide konuştu.

Yurt dışında gerçekleştirilen fuar katılımlarının desteklenmesi konusundada bilgi veren Güldalı "Siz un üreticisi olabilirsiniz, Tükiye'nin en büyük un üreticisi olabilirsiniz yada bölgenizin ve yahut tüm bölgenizin veya orta doğunun fakat şu kesin ki yurtdışına çıkmadan diğer un üreticileriyle tanışmadan onların neyi doğru neyi yanlış yaptığını görmeden kendinizi değerlendirme imkanınızın olmadığını düşünüyoruz. Niye? Onlar bazı şeyleri doğru yapıyor olabilir, farklı şekillerde yapıyor olabilirler ve inanın bu sizin önünüze bir perspektif sunacak olabilir. İhracata başlamak için bundan daha iyi bir yol düşünemiyorum. Yurt dışına gidip oradaki muadillerinizle bir araya gelip, onlarla konuşarak elde edeceğiniz bilgi bugün burada saatler harcayarak yapacağımız sunuşlardan beklide daha fazla bilgi edinmenize sebep olacak."diye konuştu.

Seminerin son bölümünde Dış Ticaret Uzmanı Ahmet Samet Tekoğlu, İhracat mevzuatı ve 10 aşamada ihracat, Türk Eximbank Müdür Yardımcısı Özlem Aydın finansman olanakları ile ilgili Dış ticaret uzmanı Gökhan Adanalı da, Birleşik Arap Emirlikleri pazarını anlattı ve İhracat işleminin başlaması için ihracatçıların, "İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'ne" onaylattıkları gümrük beyannamesi ile ihracatın yapılacağı gümrük idaresine başvurmaları gerektiği konusunda değerlendirmelerde bulundu. - ERZİNCAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Erzincan'da Dış Ticaret Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement