Erzincan'daki Elmalar Bebek Mamasına Katılıyor - Son Dakika
Yerel

Erzincan'daki Elmalar Bebek Mamasına Katılıyor

Erzincan\'daki Elmalar Bebek Mamasına Katılıyor

Erzincan'da sözleşmeli meyvecilik devri başlamasının ardından üretilen elmalar, bebek maması olarak dünya bebeklerine armağan ediliyor.

27.09.2013 16:27  Güncelleme: 16:30

Erzincan'da sözleşmeli meyvecilik devri başlamasının ardından üretilen elmalar bebek maması olarak dünya bebeklerine armağan ediliyor. Erzincan'da üretilen elmalar Tunay Gıda tarafından konsantreye dönüştürülüyor ve Ülker Hero baby firması tarafından bebek maması olarak dünya bebeklerinin beğenisine sunuluyor. Bu yıl Erzincan genelinde 22 sözleşmeli bahçede üretilen 200 tona yakın elma İspanya'ya gönderilecek.

Üzümlü ilçesine bağlı Bayırbağ Beldesi üretilen elmalarda hasat yapılan törenle başlatıldı. Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ülker Hero Baby ve Tunay Gıda işbirliği ile Bayırbağ beldesinde düzenlenen Elma Entegre Üretim Bahçe Günü ve Hasat Bayramı törenine Üzümlü Kaymakamı Emre Nebioğlu, Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ekrem Karadağ, Bayırbağ Belediye Başkanı Mehmet Çolak, kurum yetkilileri ve köylüler katıldı.

Bayırbağ Belediyesi önündeki törenin açılış konuşmasını yapan Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ekrem Karadağ, iyi ve sağlıklı gıda üretiminin dünya genelinde büyük öneme sahip olan bir işlem haline geldiğini ifade ederek; "Sağlıklı gıda üretimi, biraz daha popüler olmaya başlamıştır. Bu nedenle ülkemizde de iyi tarım uygulamaları, organik gıda üretiminin yanı sıra son zamanlarda entegre mücadele dediğimiz bir üretim modeli kendini göstermiştir. İyi tarım uygulamaları ve organik tarım uygulamalarını bir kenara bırakarak, entegre mücadele projesinin üzerinde duruyoruz. Kimyasalları en az kullanarak, en iyi ve en kaliteli ürünü üretmemiz gerekiyor. Entegre mücadele ile çevreyi kirletmeden, insan sağlığını koruyarak, güvenilir ve sağlıklı gıda için hayata geçmiştir. Bu projede Erzincan'da 22 çiftçimiz üretim yapıyor. 4 farklı bölgede erken uyarı istasyonumuz bulunuyor. Bu istasyonlardan aldığımız bilgiler, belgeler doğrultusunda üreticilerimiz uyarılarak, ilaçlama ve çeşitli uygulamaları ne zaman yapacağı konularında yönlendiriyoruz" diye konuştu.

Tunay Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Kırtıloğlu da konuşmasında dünya genelinde gıda ihtiyacının her yıl artarak büyüdüğünü ifade etti. 2020 yılında gıda ihtiyacının bugüne göre iki kat artacağının altını çizen Kırtıloğlu; "2050 yılında dünya nüfusunun 2,3 milyar artacağı hesap edilmektedir. Gıda ihtiyacı da bugüne göre 6 kat artacaktır" dedi.

Törende son olarak konuşan Üzümlü Kaymakamı Emre Nebioğlu'da Erzincan'ın iklimi, insanı ve barındırdığı tarımsal potansiyeli ile çok önemli bir konuma sahip olduğunun altını çizerek; "Son yıllarda yapılan çalışmalarla beraber bu çıta yükseltildi ve Erzincan sebze ve meyve başta olmak üzere bölge illere bir çok konuda ihracat yapan il haline geldi. Üzümlü ilçesi, beldeleriyle beraber Erzincan'a umut vaat ediyor. Bugün dünyanın nüfusu artıyor. 2020 yılında yaklaşık 7 milyara yaklaşan bir nüfustan bahsediliyor. Dünya insanı açlıkla karşı karşıya, bu sorunlar yeni tarım politikalarını gerekli kılıyor. Tarımsal ürünlerdeki kayıp ve zararların azaltılıp, ortadan kaldırılması elzem haline geliyor. İnsanların gıda güvenliğine ön yargı ile baktığı günümüzde tarladan sofraya daha güvenli ve sağlıklı ulaştırılması ile insanların sağlığının korunması daha da elzem. İlimizde ve ülkemizde yapılan entegreler ve bunun dışında organik tarım ile iyi uygulamalar çok önemlidir. Üzerinde durulması gereken konulardır" diye konuştu.

Bahçe gününde daha sonra entegre elma yetiştiriciliği yapan çiftçilere sertifika verildi. Sertifika töreninin ardından entegre elma bahçesinde ilk hasat Üzümlü Kaymakamı Emre Nebioğlu, Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ekrem Karadağ, Bayırbağ Belediye Başkanı Mehmet Çolak, ve davetliler tarafından gerçekleştirildi. - ERZİNCAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Erzincan'daki Elmalar Bebek Mamasına Katılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement