Erzurum'da Sessiz Yıkım - Son Dakika
Yerel

Erzurum'da Sessiz Yıkım

Erzurum\'da Sessiz Yıkım

Erzurum'un Yakutiye İlçe Belediyesi tarafından hazırlanan ve DPT tarafından kabul edilen 'Üç Kümbetler' projesiyle, başlatılan yıkım çalışmaları devam ediyor.

03.01.2012 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'un Yakutiye İlçe Belediyesi tarafından hazırlanan ve DPT tarafından kabul edilen 'Üç Kümbetler' projesiyle, başlatılan yıkım çalışmaları devam ediyor. Başkan Ali Korkut, "Bine yakın bina yıkılarak tarihi eserlerin etrafı temizlenecek" dedi.

Yakutiye İlçe Belediyesi tarafından hazırlanan ve DPT tarafından kabul edilen 'Üç Kümbetler' projesiyle, tarihin eserlerin etrafının gecekondulardan arındırma çalışmaları devam ediyor. Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Saltuklu Sultanı Emir Saltuk'a ait olduğu tahmin edilen türbenin de yer aldığı, 13. veya 14. yüzyılda yapıldığı sanılan, Türk mimari tarzının örneklerinden biri kabul edilen 'Üç Kümbetler'in, hazırlanan projeyle gün yüzüne çıkacağını söyledi. Başkan Korkut, DPT'ye sundukların 17 milyonliralık projenin kabul edildiğini, finansmanın 12.7 milyonluk bölümünün ayrıldığını ifade etti.

Çalışmalar sonunda Üç Kümbetler'i içine alan tarihi evlerin de yer aldığı bölümün, Erzurum Kültür Adası olacağını belirten Korkut, başlatılan yıkım çalışmaların tüm hızı ile sürdüğünü ifade etti. Yıkım çalışmalarında bugüne kadar 165 binanın sorunsuz bir şekilde yıkımının gerçekleştirildiğini belirten Başkan Korkut, ilk etap sonrasında 230 ve ikinci etap sonrasında ise 315 binanın yıkımının tamamlanacağını ifade etti.

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut yıl sonuna kadar tarihi eserler etrafında bulunan tarihi ve kültürel dokuyu bozan bine yakın binanın istimlak edileceğini söyledi. Korkut, "Kent merkezinin ekonomik kalkınmasına ivme kazandırılıp, kalkınmanın çevre merkezlere de yayılarak iç göçün kendi bölgesi içinde tutulması amaçlanmaktadır. Doğal ve kültürel değerleriyle evrensel öneme sahip olan Erzurum merkez Yakutiye ilçesi bünyesinde birçok taşınmaz taşınmaz, kültür varlıklarını barındırmasından dolayıdünyanın sayılı kentleri arasında yer almaktadır. Amacımız, tarihi eserlerin etrafında bulunan gecekondu ve metruk binaların kaldırılması, kamulaştırılması ve bölgedeki 25 adet tescilli ve 15 adet tescil gereken tarihi eser ve yapıyı ortaya çıkarmaktır" diye konuştu.

Karla kaplı binaları yıkmakta güçlük çeken ekipler, kepçelerin kaymasına rağmen yıkım çalışmalarına ara vermeden devam etti. Kepçelerin dokunduğu çürük ve dayanıksız binalar aldıkları kepçe darbeleri ile bir bir yıkıldı.

(SNR-AT-AŞ-Y)03.01.2012 11: 41: 55 TSINNNN - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Erzurum'da Sessiz Yıkım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement