FATMA ÇIRAY - Ev hanımı Yeter Aras, girişimcilik kursunu başarıyla tamamladıktan sonra kredi desteğiyle açtığı iş yerinde yöresel ürünler satarak aile bütçesine katkıda bulunuyor.
Atatürk Mahallesi'ndeki dükkanında Tunceli dağ sarımsağı, Ovacık fasulyesi ve Pülümür balı gibi çeşitli yöresel ürünler satan 3 çocuk annesi Yeter Aras (42), AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş yerini yaklaşık bir yıl önce açtığını söyledi.
İş yerini açmadan önce girişimcilik kursuna katıldığını belirten Aras, "Bu işletmeyi açmadan önce ev hanımıydım. Bir gün KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) destekli bir işletme kurabilir miyim diye düşündüm. Araştırdım ve kursa başladım. Kursa başladıktan sonra da işletme kurmaya karar verdim" dedi.
Aras, insanların son dönemde doğal ürünlere yöneldiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"İnsanlar daha çok doğal beslenmek istiyor, bunu fark ettim. Katkı maddeli ürünler kullanmak istemiyorlar. Ben de yöresel ürünlerimizi ön plana çıkararak, hayvansal gıdaları, tarımsal ürünleri satmaya karar verdim. KOSGEB'den aldığım 30 bin liralık krediyle iş yeri açtım. Öz sermayem yoktu. KOSGEB desteğiyle, biraz da borçlanarak işletmeyi kurdum. Ödemeyi taksitler halinde yapıyorum. İşletmenin maliyeti 100 bin lira civarında. Bir kısmını KOSGEB destekledi, bir kısmını da kendi imkanlarımla kredi kullanarak borçlanarak hallettim."
İş hayatına atıldığı için mutlu olduğunu ifade eden Aras, bir kadın olarak işletmecilik yapmaktan son derece mutluluk duyduğunu dile getirdi.
İşini keyifle yaptığını anlatan Aras, "Bence bütün kadınlar çalışmalı, herkesin bir işletmesi olmalı. İş yerim sayesinde aile ekonomisine katkıda bulunabiliyorum, çocuklarımı okutabiliyorum. Büyük oğlum üniversite son sınıf öğrencisi, ortanca oğlum liseye gidiyor, küçük oğlum ilkokulda okuyor" ifadelerini kullandı.
Yeter Aras, iş yerindeki birçok ürünün Tunceli yöresine ait olduğunu, diğer illerin meşhur ürünlerini de sattığını belirterek, şöyle devam etti:
"Ürünleri elimden geldiğince köylülerden ve yerli üreticilerden almaya gayret ediyorum. Dışarıdan getirttiğimiz ürünler çok az. Baharatın dışında dışarıdan ürün getirmiyoruz. Daha çok yerli ürünler satıyoruz ama başka yörelere ait meşhur olan ürünleri de bulunduruyoruz. Mesela Tokat'ın yaprağını bulunduruyorum, Hatay'dan ev yapımı nar ekşisi getirtiyorum. Köylerden sütümüzü alıyoruz, ev yoğurdunu kendimiz yapıyoruz, mutfağımız var. Ona da talep oldukça fazla."
Son Dakika › Yerel › Ev Hanımlığından Patronluğa - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?