YUSUF TUNUR - Hayvancılık ve arı yetiştiriciliği yapan göçer ailelerden 683'ü, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün son 3 yılda yürüttüğü projeler kapsamında hibe edilen güneş enerjisi sistemi sayesinde çadırlarını aydınlatma imkanına kavuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bakanlığın da desteği ile göçerlerin yaşam standardını yükseltecek çalışmalara imza atıyor. Müdürlük, yarı veya tam göçer ailelere, çadırlarını aydınlatmaları için güneş enerjisi sistemi hibe ediyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, AA muhabirine, çiftçilere tarımsal desteğin yanında onların hayatını kolaylaştırıp, sosyal yaşam standartlarını yükseltecek bazı projeleri de hayata geçirdiklerini söyledi.
Kentte 2012'den bu yana çeşitli projelere imza attıklarını anlatan Aygül, "Son 3 yılda, küçükbaş hayvan yetiştiren 214, arıcılık yapan 469 göçere güneş enerjisi sistemi dağıttık. Maliyetinden ziyade bunun göçerlere sağladığı olanak daha ön plana çıkıyor. Çadırlarda gaz lambası ışığında yaşayan göçerlerimiz, daha aydınlık ortama kavuşturuldu. Cep telefonlarını da şarj ederek, yakınlarıyla daha kolay irtibat kurabiliyorlar" dedi.
Göçer ailelerde özellikle kadınların iş yükünün ağır olduğuna dikkati çeken Aygül, "Kadınlar, çadırdaki günlük işlerini gaz lambası ışığında yapmak zorunda kalıyordu. Okul çağındaki çocuklar, akşamları daha rahat ders çalışabilecek" diye konuştu.
Aygül, kaynak bulmaları halinde bu ailelere konteyner dağıtmayı da düşündüklerini belirterek, göçerlerin, duş ve lavabo gibi ihtiyaçlarını daha konforlu ortamda karşılayabileceğini kaydetti.
Adana Damızlık, Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Murat Şen de 4 bin üyelerinden 750'sinin göçer olduğunu ifade ederek, farklı projeler adı altında dağıtılacak güneş enerjisi sistemleriyle bu ailelerin tamamının çadırlarını aydınlatmayı düşündüklerini söyledi.
Çiftçi Hüseyin Göçer de yetkililere teşekkür ederek, "Devletimiz güneş enerjisi paneli verdi, faydalanıyoruz. En büyük nimet bu. Işık olmazsa karanlıkta birbirimizin yüzünü göremiyoruz. Akünün gücü biraz daha artırılırsa buzdolabı, televizyon da çalıştırabiliriz. Yiyeceklerimizi, hayvanların aşılarını muhafaza ederiz" diye konuştu.
Kenan Aydın da Toros Dağları'nın başında bile elektriğe ulaşabildiklerini belirterek, "Cep telefonlarımızı şarj edebiliyoruz, akşamları lambalarımızı yakıyor, rahat şekilde köy yerindeymiş gibi hareket ediyoruz. Elektrik sıkıntısı ortadan kalktı" dedi.
Çiftçi Cemile Göçer de önceleri gaz lambası ve fener ışığında yemek yapıp, bulaşık yıkadığını, elektriğe kavuştukları için bu sıkıntıdan kurtulduklarını anlattı. - Adana
Son Dakika › Yerel › Göçer Çadırlarına 'Işık' Doğdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?