Gölün Altındaki Bazilika Çevresinde Sismik Araştırma - Son Dakika
Yerel

Gölün Altındaki Bazilika Çevresinde Sismik Araştırma

Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan Bursa'nın İznik ilçesinde, geçen sene ocak ayında Büyükşehir Belediyesi tarafından havadan fotoğraf çekimleri sırasında, ilçeyle aynı adı taşıyan gölün 20 metre açığında 1,5-2 metre derinlikte keşfedilen bazilikanın çevresinde sismik araştırma çalışması başlatıldı.

04.04.2015 12:32

Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan Bursa'nın İznik ilçesinde, geçen sene ocak ayında Büyükşehir Belediyesi tarafından havadan fotoğraf çekimleri sırasında, ilçeyle aynı adı taşıyan gölün 20 metre açığında 1,5-2 metre derinlikte keşfedilen bazilikanın çevresinde sismik araştırma çalışması başlatıldı.

Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından "2014 yılının en önemli 10 keşfi" arasında gösterilen bazilikanın turizme kazandırılmasının hedeflendiği çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde yürütülüyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi, bazilikayı da kapsayan su altı arkeolojisi, çini fırınları ve antik tiyatro alanlarında yapılacak çalışmalara ilişkin geçen ay iş birliği protokolü imzaladı.

Söz konusu alanlarda, görevlendirilen uzman ekip tarafından jeolojik ve sismik araştırma başlatıldı. Araştırma sonuçlarından elde edilen verilerin, ileride gerçekleştirilecek arkeolojik temizlik, proje ve uygulamalar için altyapı oluşturması amaçlanıyor. İznik'te, göl suları içinde ya da dışında bazilika haricinde olabilecek arkeolojik kalıntılar da araştırılıyor.

Bazilikanın "su altı müzesi"ne dönüştürülmesi gibi projelerin, araştırma sonuçlarından elde edilecek veriler ışığında karara bağlanacak.

Bin 600 yıllık bazilika

Tarihi MÖ 4'üncü yüzyıla kadar uzanan, Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan İznik'in adını verdiği gölde kıyıdan yaklaşık 20 metre açıkta ve 2 metre derinlikte bulunan Roma dönemine ait yaklaşık bin 600 yıllık bazilika, Büyükşehir Belediyesinin "tarihi kültürel mirası tespit ve havadan fotoğraflama çalışmaları" sırasında çekilen görüntülerde tesadüfen keşfedilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gölün Altındaki Bazilika Çevresinde Sismik Araştırma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement