Kilis İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Emin Arslan, kalp damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıklarının insan sağlığına yönelik önde gelen tehditlerden olduğunu söyledi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Dr. Emin Arslan, kalp damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıklarının dünyanın en büyük katilleri olup her yıl 35 milyona yakın insanın ölüme neden olduğunu belirterek, "Bulaşıcı olmayan hastalıklar önlenebilir niteliktedirler. Kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetin yüzde 80'i ve kanserlerin üçte birinden fazlası, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve alkol kullanımı gibi davranışsal risk faktörleri ortadan kaldırılarak önlenebilir" diye konuştu.
Arslan, açıklamalarını şöyle sürdürü:
"Fiziksel inaktivite obezitenin önde gelen nedenlerinden birisidir. Enerji harcamanın kilit belirleyicisidir ve bu yüzden enerji dengesi ile kilo kontrolü için büyük öneme sahiptir. Obezite ise yine küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunu olup tüm dünyada her geçen gün artış göstermektedir. Obezite eğilimi özellikle çocuklar ve adolesanlarda alarm verici düzeydedir. Çocukluk çağı obezitesindeki yıllık artış giderek büyümektedir. Çocuklarda obesite alarm verici düzeyde. bunun en önemli sebebi 6-11 yaş arası çocuklarımızın bilgisayar oyunu ve televizyon seyretme gibi sebeplerden dolayı günlük ortalama 6 saatlerinin hareketsiz geçiyor olmasıdır. Yaş grupları detaylı incelendiğinde; erkeklerde 12-14 ve 15-18 yaş gruplarında hiç egzersiz yapmayanların oranı sırasıyla yüzde 41,4 ve yüzde 44,6 iken bu oranın 19-30 yaş grubunda yüzde 69,5, 31-50 yaş grubunda yüzde 73,2,75 yaş üzeri grupta ise yüzde 83,7'ye kadar yükseldiği saptanmıştır. Kadınlarda da erkeklere benzer şekilde hiç egzersiz yapmayanların oranı yaşla birlikte artış gösterirken 12 -14 yaş grubunda yüzde 69,8, 15-18 yaş grubunda yüzde 72,5,19-30 yaş grubunda yüzde 76,6, 75 ve üzeri yaş grubunda ise yüzde 88 olarak gözlenmiştir.
Düzenli fiziksel aktivitenin sağlığımız üzerine etkileri temelde üç başlık altında incelenmesi gerekir. Bedensel sağlığımız üzerine etkileri; kas iskelet sistemi üzerindeki etkileri, kas kuvvetinin korunması ve artırılması, vücut segmentlerini hareket ettiren aksi grup kaslar arasındaki dengenin sağlanması, eklem hareketlerinin korunması ve arttırılması, vücut düzgünlüğü ve postürün korunması ve yorgunluğun azaltılmasında etkilidir. Diğer vücut sistemleri üzerine etkileri kalp ritminin düzenlenmesinde, damar direncini azaltarak kan basıncının düzenlenmesi, akciğerlerin havalanması ve solunum kapasitesinde artışta, vücudun su, tuz, mineral kullanımının dengelenmesi ve metabolizmayı hızlandırarak kilo alımının önlenmesinde etkilidir. Ruh sağlığı ve sosyal gelişim üzerine etkileri; kendini iyi hissetmesini sağlaması ve mutluluk oluşturması, depresyon ve kaygı bozukluğu riskini azaltma, iletişim becerilerini geliştirme, olumlu düşünebilme ve stresle başa çıkabilme yeteneğini geliştirmesi, benlik saygısı ve özgüvende artma ve sosyal ilişkileri geliştirmede etkilidir. Yaşlılık üzerine etkileri; Olası ani ve sistemik hastalıklar nedeniyle ölüm riskinin azaltılması, kanser gelişim riskinin azaltılması, aktif yaşayan bireylerde vücudun oksijen kullanma yeteneği arttığı için vücut direncinin artması ve enfeksiyonlara karşı koruma geliştirilmesi, depresyon, anksiyete ile başa çıkma gücünün arttırılmasında etkilidir." - KİLİS
Son Dakika › Yerel › Halk Sağlığı Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?