Kütahya'da Hasta Yakınlarına Psikolojik Destek - Son Dakika
Yerel

Kütahya'da Hasta Yakınlarına Psikolojik Destek

Kütahya\'da Hasta Yakınlarına Psikolojik Destek

Kütahya'da evde sağlık hizmeti sunulan hastaların yakınlarına eğitim semineri veriliyor.

17.10.2014 10:20  Güncelleme: 10:29

Kütahya'da evde sağlık hizmeti sunulan hastaların yakınlarına eğitim semineri veriliyor.

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kronik hastalığı olan veya yatağa bağımlı olan hastaların yaşam kalitesini daha da artırabilmesi amacıyla eğitim semineri düzenlendi.

Eğitim toplantısı açılış konuşmasını yapan Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mithat Ekici, "Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan sağlıkta dönüşüm programı sayesinde sunulan sağlık hizmetlerinde ve kalitesinde önemli gelişmeler yaşandı. Adeta devrim niteliği taşıyan bu gelişmelerden birisi de şüphesiz 'evde sağlık hizmetidir'. Evde yatalak olan veya kronik hastalığı olduğu için bakıma muhtaç olan hastalarımızı evlerinde yalnız bırakmıyor, sağlık problemlerine fedakar sağlık çalışanlarımız vasıtasıyla çözümler üretiyoruz.Evde bakım hizmeti alan hastalarımızın yaşam kalitesinin artırılması, ağrı ve acılarının azaltılması, psikolojik destek sağlanması konusunda biz sağlık çalışanları yardımcı olsak da, onlara yaşam desteğini sağlayan asıl siz yakınlarısınız. Bizler onların yanında yarım saat, 1 saat kalsak ta, sizler sürekli onlarla berabersiniz. Bilmelisiniz ki sizler, onlara bu ihtiyaçlı zamanlarında yardımcı olarak çok hayır dua alıyor, çok kutsal bir iş yapıyorsunuz.Hızla yaşlı nüfusun arttığı dünyamızda, sağlıklı yaşam koşullarının iyileştirilmesinde sunulan hizmet kadar, halkımızın bilinçlendirilmesi de önem arz etmektedir. Bizler sizlerle ortaklaşa yürüteceğimiz çalışmalar ile, hastalarımızın yaşam kalitesinin yükselmesine, sürekli yatağa bağlı kalma nedeniyle oluşacak sağlık sorunlarının önlenmesine, ağrı ve acılarının azalmasına bir adım daha atmış olacağız. Sizler hastalarımıza daha bilinçli yaklaşacak ve evinizde küçük müdahalelerle büyük sorunların önüne geçeceksiniz. Tedavilerinin, takiplerinin düzenli yapılmasını sağlayacak, hastalara daha iyi gözlemleyecek ve sağlık personeline daha doğru bilgiler aktaracaksınız.İl genelinde başlattığımız bu eğitimler serisini, her 15 günde bir tekrarlayacağız. Psikososyal Destek Eğitimi ile başladığımız eğitimler, Beslenme ve Beslenme Araçlarının Bakımı, Yatak Yarası Bakımı (Uygulamalı), Kişisel Bakım ve Kişisel Hijyen Sağlanması, Yatağa Bağımlı Hastaların Yapabileceği Egzersizler, Sürekli Kullanılan İlaçlarının Doğru Kullandırılması konuları ile devam edecektir. İnşallah sizler bu eğitimlere katılarak bizlere destek vereceksiniz.Hep deriz, sağlık bir ekip işidir. Ekip kavramından hep hekim, sağlık personeli ve diğer hastane çalışanları anlaşılır. Oysa ekipte hasta ve refakatçilerin de önemi büyüktür. Hasta ve refakatçinin bilinçli ve istekli yaklaşımı başarıyı kolaylaştıracak ve tedavilerin kısa sürede gerçekleşmesini sağlayacaktır.Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz bu eğitimler serisinin sizler için ve hastalarımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Büyük fedakarlık örneği göstererek hastalarımıza destek olan sizlere ve sizlere evde sağlık hizmeti sunan evde sağlık hizmeti ekiplerine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu hizmeti sağlayan ve vesile olan devlet büyüklerimize minnet duygularımı sunuyorum" şeklinde konuştu.

Mithat Ekici'nin konuşmasından sonra Psikolog Nazlı Akbaş ve Pelin Şenol birer sunum yaparak, hasta yakınlarının, hastalarına yönelik yapılması gereken tutum ve davranışları anlattılar. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kütahya'da Hasta Yakınlarına Psikolojik Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement