İhracatta Rekor Artış - Son Dakika
Yerel

İhracatta Rekor Artış

Zeynep Yücetaş - Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Türkiye'nin 2011 yılında dünyadaki siyasi ve ekonomik krizlere rağmen ihracatta tarihi rekor kırmasının son derece sevindirici olduğunu belirterek, "Ama bunun kalıcı olması çok önemli" dedi.

03.01.2012 17:40

Zeynep Yücetaş - Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Türkiye'nin 2011 yılında dünyadaki siyasi ve ekonomik krizlere rağmen ihracatta tarihi rekor kırmasının son derece sevindirici olduğunu belirterek, "Ama bunun kalıcı olması çok önemli" dedi.

Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ihracatının 2011 yılında yüzde 18,2 artışla 134,6 milyar dolara ulaştığını, bu ihracat rakamıyla en büyük pazarı Avrupa'daki daralmaya rağmen büyük bir performans gösterdiğini söyledi.

İhracat artışının, Türkiye ekonomisinin güçlü olduğu ve yatırımların yapıldığını gösterdiğini vurgulayan Çıkmaz, bunun işsizliğe de yansıdığına, işsizlik rakamlarının düştüğüne dikkati çekti.

Çıkmaz, "Türkiye'nin ihracat artışı son derece sevindirici, ama bunun kalıcı olması çok önemli. İnşallah 2012'de bunu kalıcı hale getiririz, artışı daha da yükseltiriz. GAİB olarak 2012'de yüzde 25 ihracat artışı hedefliyoruz, Türkiye'de de ihracat artışını yüzde 15-20 seviyesinde bekliyoruz" dedi.

GAİB olarak Ocak-Aralık 2011 döneminde toplam ihracatlarının yüzde 32,9 artışla 7 milyar 877 milyon dolara ulaştığının altını çizen Abdulkadir Çıkmaz, şunları söyledi:

"Son 7-8 yıldan beri Türkiye'nin iki katı ihracat yapıyoruz. GAİB olarak, dünyadaki siyasi sorunları, ekonomik krizleri ve bölgedeki krizleri lehimize çevirmeyi başardık. Hem siyasi hem terörle ilgili olarak Türkiye'nin en sorunlu bölgesinde yaşıyoruz. Ama biz ihracatımızı artırarak bu terörün de ekonomik krizin de üstesinden gelebiliriz. Bu ihracatçılarımızın başarısıdır. GAİB olarak ihracatçılarımızın önünü açtık. Çeşitli eğitimler, ticaret heyetleri, ikili iş görüşmeleri, sektör bilgilendirmeleri ile üyelerimize ihracatlarını artırma imkanı sunduk. Yurtdışı pazarlarda öncüleri olduk. Birliğimiz 178 ülkeye ihracat yapıyor. Dünyada gitmediğimiz ülkelere gittik. Bu da Güneydoğu insanının ne kadar becerikli olduğunu, ne kadar isabetli yatırımlar yaptığını gösteriyor."

İstanbul odaklı ihracatın Anadolu'ya kaydığını vurgulayan Çıkmaz, 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayısının 15 olduğunu ifade etti.

Çıkmaz, "Bu, Anadolu insanının ihracat odaklı büyümeyi hedef edindiğini gösteriyor. İç piyasadaki daralmayı, komşu ülkelerdeki daralmayı, ekonomik krizleri, dünyanın diğer ülkelerine giderek çözüyor. GAİB olarak 2012 yılında inşallah 10 milyar doları yakalayacağız. 2023 yılı hedefimiz 30 milyar dolarlık ihracata emin adımlarla ilerliyoruz" diye konuştu.

-"İhracat iyi bir ivme gösterdi"-

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da açıklamasında, Türkiye ihracatının iyi bir ivme gösterdiğini vurgulayarak, "2012 yılında da ihracatın daha fazla artacağından tereddüt duymuyoruz" dedi.

Gaziantep ihracatının daha hızlı arttığına işaret eden Aslan, Gaziantepli ihracatçıların 2011 yılında 5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, hedefledikleri artışı yakaladıklarını ifade etti.

Aslan, "Gaziantep'teki ihracatçılarımız, komşularımızdaki Arap baharına rağmen bu artışı yaptılar, kutluyorum" dedi.

Sektörel bazda gıda, halı, tekstilde çok ciddi tırmanış sürecinin devam ettiğini ifade eden Aslan, yeni yılda daha değişik sektörlerde ihracat artışıyla ilgili çalışmalar yapacaklarını, özellikle duvardan duvara halıda dünya birinciliğini gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

Aslan, "Gaziantep olarak 2012 yılında 6 milyar dolar ihracatı inşallah geçeceğiz. Yeni teşvik politikası burada çok önemli. İthal ikamesi sektörlere yönelik hükümetimizin hazırladığı teşvik politikası, yatırımlarımız ve ihracatımız açısından umutlu bekleyişi doğuruyor. Bununla ihracatımız daha yukarı tırmanacak" diye konuştu.

-"Yeni yatırımlar ihracat artışı getirecek"-

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu da Türkiye ihracatının rekor seviyede artmasının sevindirici olduğunu söyledi.

İhracat rekorunda Antep'in başarısını gözardı etmemek gerektiğini, sanayicilerin büyük özveri ve düşük kar marjıyla çalışarak ihracatta büyük bir başarıya imza attıklarını belirten Nakıboğlu, şunları kaydetti:

"Gaziantep'te çok yakında 5. organize sanayi bölgesi faaliyete geçecek. 5. bölgenin açılması yeni yatırımların olmasını, ihracatta daha fazla artış getirecek. Şu anda sunacağımız alanın 3-4 katı talep var. Bu 30-40 bin işsize iş demek."

- GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İhracatta Rekor Artış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement