İsrailli Agronomist'ten Çitçilere "Toprak Analizi Yaptırın" Tavsiyesi - Son Dakika
Yerel

İsrailli Agronomist'ten Çitçilere "Toprak Analizi Yaptırın" Tavsiyesi

İsrailli Agronomist\'ten Çitçilere "Toprak Analizi Yaptırın" Tavsiyesi

İsrailli bilimsel tarım uzmanı (agronomist) Prof. Dr. Eli Matan, çitçilerin mutlaka toprak analizi yapmaları gerektiğini vurguladı.

13.03.2015 17:02

İsrailli bilimsel tarım uzmanı (agronomist) Prof. Dr. Eli Matan, çitçilerin mutlaka toprak analizi yapmaları gerektiğini vurguladı.

Adana'da bu yıl 4.'sü gerçekleştirilen "'Mısır Yetiştiriciliği" konulu seminer, Adana Ticaret Odası Sosyal Hizmetler ve Eğitim Vakfı (ATOSEV) Sosyal Tesisleri'nde (ATOSEV) gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını yapan Tekbaş Şirketler grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Baş, "Bu yıl 4.üncüsünü gerçekleştirdiğimiz 'Mısır yetiştiriciliği' seminerinde ki amacımız çiftçilerimizi bilinçlendirmek onlara atadan kalma yöntemler yerine; modern ve çağdaş yöntemleri anlatmak ve faydalı olmaktır" dedi.

Seminerin konuşmacısı İsrailli agronomist (bilimsel tarım uzmanı) Prof. Dr. Eli Matan, slayt eşliğinde çitçilere damla sulama ve vahşi sulama arasındaki verim farklılığını anlattı.

Matan, Ukrayna'da yapılan bir araştırmada; vahşi sulama ile sulanan mısırlarda ortalama verimin 1100 kg/dekar; damla sulama ile sulanan mısırlarda ortalama verimin 1600 kg/dekar olduğunu belirtti.

Matan, ayrıca açık kanallar yerine kapalı ve basınçlı sulama borularıyla suların tarlalara taşınması sureti ile damla sulamanın vahşi sulamanın yerini alacağını ve verimin bu yöntemle en az yüzde 30 artacağını söyledi.

Mısırda damla sulamanın tarlayı yormadığını, erozyon riskini ortadan kaldırdığını, gübrelemede büyük tasarruf sağladığını, gübrelemenin az miktarda ve mısır bitkisinin gübre ihtiyacı olduğunda verilmesi gerektiğini söyleyen Argonomist Matan, bu uygulamanın ancak damla sulama yöntemiyle mümkün olacağını vurguladı.

Çiftçilere toprak analizi yaptırmaları çağrısında bulunan Matan, toprakta bulunan bitki besin maddesi miktarı ve yetiştirilecek bitkinin, gübre cinsi ve miktarının belirlenmesi için sadece tabloların da yeterli olmadığının altını çizdi.

Çiftçilerin sorularının ardından son bulan seminer yemek organizasyonu ile devam etti. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İsrailli Agronomist'ten Çitçilere 'Toprak Analizi Yaptırın' Tavsiyesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Taner Salimoğlu: Çitçi ne demek ? 0 0 Yanıtla

Advertisement