İznik'teki Ayasofya Camisi - Son Dakika
Yerel

İznik'teki Ayasofya Camisi

Bursa'nın İznik ilçesinde, 2011'de Kurban Bayramı namazı ile ibadete açılan Ayasofya Camisi'nin restorasyonu bir içinde tamamlanacak.

10.01.2013 12:00  Güncelleme: 11:56

Halil Ataş - Bursa'nın İznik ilçesinde, yaklaşık 90 yıl aradan sonra 2011'de Kurban Bayramı namazı ile ibadete açılan Ayasofya Camisi'nin restorasyonu bir içinde tamamlanacak.

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, genel müdür yardımcıları Burhan Ersoy, Ali Hürata ve Bursa Bölge Müdürü Mürsel Sarı ile tarihi camiyi ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tamamlanma aşamasındaki restorasyonu genel olarak beğendiğini, çalışmaların "minimum müdahale, maksimum koruma" prensibiyle yürütüldüğünü belirtti.

Cami içindeki soğukluğa dikkati çeken Ertem, "Pencerelerin takılmasıyla ısı problemi de ortadan kalkacak. Pencerelerin takılması dışında burada başka bir müdahaleyi gerekli görmüyoruz" dedi.

Adnan Ertem, 2007'deki restorasyon sırasında çatının aslına uygun olarak yapılmadığına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını "Burada tarih içinde birçok deprem ve değişim meydana gelmiştir. Projenin hazırlanması aşamasında sanat tarihçisi gerekli araştırmayı raporunu yazmıştır. Sonrasında Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu buna göre karar vermiştir. Çatı da kurul onaylı projeye göre yapılmıştır. Bizim başka söz söylememiz doğru olmaz" ifadelerini kullandı.

Ertem, iki aydır sürdürülen restorasyon çalışmalarının bir ay içinde tamamlanacağını dile getirdi.

Öte yandan; Ertem, İznik'te, Ayasofya Camisi dışında da restorasyon çalışmalarının 2013'te titizlikle sürdürüleceğini söyledi.

İlçedeki bütün yapıları incelediklerini aktaran Ertem, şu an için İznik'teki Yeşil Cami ve Mahmut Çelebi Camisi'nin projelerinin hazırlanmakta olduğunu söyledi.

Süleyman Paşa Medresesi'nin, Diyanet İşleri Bakanlığı'na devredileceğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Ertem, "Bunun için Diyanet İşleri Başkanlığı ile bir görüşmemiz yok. Resmi bir takip olmadığı için bir şey söyleyemeyiz" diye konuştu.

Ertem, Yeşil Cami'yi ziyaretinde "Mevcut kapılar aslına uygun değil. Bununla ilgili belge, fotoğraf araştırması yapılarak kapıların aslına uygun hale getirmeliyiz. Kapılarla ilgili konuya da halen hazırlanan projeye dahil etmenin gayretindeyiz" ifadesini kullandı.

Adnan Ertem, bürokratlara "Sorun soruşturun. Kapının orijinal fotoğrafı var mı bakalım. Ona göre de orijinalini tatbik edelim" dedi.

-Ayasofya Camisi-

Mülkiyeti Orhan Gazi Vakfı'na ait olan ve günümüzde "Orhan Camisi" olarak bilinen eserin inşa tarihi, kesin olarak bilinmemekle birlikte Doğu Roma kaynaklarında adına ilk kez 787 yılında rastlanıyor.

1330-1331 yılında şehrin Orhan Gazi tarafından fethedilmesinin ardından vakfedilerek camiye dönüştürülen eser, İznik merkezde Atatürk Caddesi ile Kılıçaslan Caddesi'nin kesiştiği kavşakta yer alıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün ibadete açılması yönündeki kararının ardından tarihi cami, yaklaşık 90 yıl aradan sonra 6 Kasım 2011'de kılınan Kurban Bayramı namazı ile ibadete açılmıştı.

İbadete açılması yönündeki kararın ardından, Ayasofya'nın içinde zemin döşemesi yapılmış, yere halılar serilmiş ve minber yerine konularak, yıllardır yapının dışında bulunan "Ayasofya Müzesi" yazılı tabela ise bulunduğu yerden kaldırılmıştı.

Namaz kılınacak bölümdeki halıların çevresine korumalıklar yerleştirilmiş, tarihi dokuya zarar vermeyecek şekilde yerden ısıtma sistemi döşenmişti. Arife günü de caminin duvarına, "T.C. Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı Ayasofya Camii (Orhan Camii)" yazılı tabela asılmış, tabelaya 1331 tarihi düşülmüştü.

Camide iki aydır restorasyon çalışmaları yürütülüyor.

Yayıncı: Kamuran Akkuş - BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İznik'teki Ayasofya Camisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement