Adana Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Kamu Avukatları Komisyonu Koordinatörü Badegül Bozkurt Uludağ, kamu hizmetlerinin yürütülmesinde önemli bir işleve sahip olan kamu avukatlarının, aldıkları ücret ve sahip oldukları yetkiler yönünden 'kamunun hukuk rehberi' olmaktan çok, 'kamunun ücret sefili' konumuna düştüğünü söyledi.
Adana Barosu'nda düzenlenen ve Baro Başkanı Aziz Ebek'in de yer aldığı toplantıda konuşan Uludağ, bugün Türkiye genelindeki kamu sektöründe hukuk hizmeti sunan yaklaşık 3 bin avukat olduğuna dikkat çekerek, 'kamu avukatı' olarak çalışan meslektaşlarının da görevleri gereği bir yandan kamu sektörünün mevzuat altyapısını oluşturmak için çalışırken, diğer yandan da sayıları milyon ve hatta milyarları bulan dava ve icra takiplerini kamu yararına sonuçlandırabilmek için çaba harcadığını anlattı.
Uludağ, "Kamu sektörümüzün etkin ve verimli hizmet üretebilmesinin ön koşulunun kaliteli bir mevzuat altyapısı oluşturmak ve kamu işlemlerinin hukuka uygun olarak gerçekleşmesini sağlamak olduğu, hukuka uygun olarak üretilemeyen bir mevzuatın binlerce hukuka aykırı işlem, binlerce dava, milyonlarca liralık zarar olarak kamuya geri döndüğü de tecrübelerle sabittir. Diğer yandan, kamu avukatları kazandıkları dava ve icra takiplerinden kazanılan vekalet ücretleriyle kendilerine ödenen bütün ücretleri finanse ettiği gibi dağıtılmayan vekalet ücretleriyle kamuya nakit gelir de kazandırmaktadır. Bu özellikleri ile kamuya nakit gelir kazandıran tek meslek grubudur" dedi.
Kamu sektörünün hatalı mevzuat veya hukuki işlem riski taşımadan, etkin ve verimli hizmet üretebilmesinde; üretilen hizmetlerle ilgili uyuşmazlıklarda etkin olarak temsil edilmesinde kamu avukatlarının etkili ve belirleyici bir öneme sahip olduğu tartışılamaz bir gerçeklik olduğunu vurgulayan Uludağ, kamu hizmetlerinin yürütülmesinde bu kadar önemli bir işleve sahip olan kamu avukatlarının, aldıkları ücret ve sahip oldukları yetkiler yönünden 'kamunun hukuk rehberi' olmaktan çok, 'kamunun ücret sefili' konumuna düştüğü yorumunda bulundu.
Aynı sektörde çalışan bir hakim 6 bin 500 TL ücret alırken, yazı işleri müdürünün 3 bin 300 TL, doktorun 4 bin 800 TL, eczacının 4 bin 300 TL ve bir mühendisin de 3 bin 200 TL ücret aldığına işaret eden Uludağ, bunun yanında avukatların yaklaşık 2 bin 600 TL aylık ücret aldığını anlattı.
Badegül Bozkurt Uludağ, "Kamu sektörümüzün etkin, verimli ve hukuki anlamda risksiz hizmet üretebilmesi, yargı organları önünde etkin ve verimli bir şekilde haklarının korunabilmesi için fedakarca çalışan avukat meslektaşlarımızın sefil durumdaki ücret ve diğer haklarının kariyer, işlev ve yarattıkları katma değere uygun bir seviyeye çıkarılması için yürütülen çalışmaları Adana Barosu destekliyor, iktidar ve muhalefet partilerimizi bu çalışmalara destek vermeye davet ediyoruz" ifadesini kullandı. - ADANA
Son Dakika › Yerel › Kamu Avukatlarının 'Ücret' Sıkıntısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?