Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsünce düzenlenen Kamu Katılım Bankacılığı Çalıştayı, sonuç bildirisiyle sona erdi.
SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, çalıştayda yaptığı konuşmada, akademisyenlerin İslam ekonomisi ve finans alanındaki araştırmalarına önemli destek vereceklerini söyledi.
SAÜ İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Savaşan da katılım bankacılığına yönelik araştırmalar zincirinin bir halkasını oluşturan araştırmanın devam edeceğini belirterek, "Bin 200'e yakın katılım ve ticari banka müşterisi üzerinde yapılan araştırmanın ilk sonuçlarına göre, vatandaşlar kamu katılım bankacılığına destek vermekte ve sistemin sektörün derinleşmesine yardımcı olacağını düşünmektedir" şeklinde konuştu.
İki oturumda gerçekleştirilen çalıştay, sonuç bildirisiyle sona erdi.
Devletin kamu bankacılığına destek vermesinin önemine yer verilen bildiride şunlar kaydedildi:
"Devletin katılım bankacılığında yer alması, yeni Türkiye için önemli bir adımdır. Bu adım, uluslararası finans merkezi haline gelme ve 2023 hedeflerine katkı sunacaktır. Kurulacak kamu katılım bankası, mevcut geleneksel kamu bankalarının sermayesi veya iştiraki değil, tamamen Hazinenin koyacağı ayrı sermaye ile ve ayrı kurumsal yapı olarak planlanmalıdır. Kamu katılım bankacılığında en başta meşruluk/İslamilik konusunda hassasiyet gösterilmelidir. Üniversiteler, katılım bankaları ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği, katılım bankacılığının insan kaynağı sorununun çözümünde işbirliği yapmalı ve bu amaçla, lisans eğitimi, lisansüstü eğitim ve sertifika programları ile katılım bankacılığı felsefesini özümsemiş insan kaynağı oluşturulmalıdır.
Kamu katılım bankaları, çeşitli nedenlerden dolayı mevcut katılım bankaları tarafından uygulanamayan ve meşruiyetinde hiçbir sakınca bulunmayan risk paylaşımına dayalı finansal araçların kullanımında öncülük etmelidir." - Sakarya
Son Dakika › Yerel › Kamu Katılım Bankacılığı Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?