Karacabey'de Büyükşehir Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Karacabey'de Büyükşehir Toplantısı

Karacabey\'de Büyükşehir Toplantısı

Bursa'nın Karacabey ilçesinde, köy ve mahalle muhtarları ile sivil toplum temsilcilerine "Büyükşehir Kanunu" anlatıldı.toplum temsilcileri ve siyasiler katıldı.

28.12.2012 12:51

Bursa'nın Karacabey ilçesinde, köy ve mahalle muhtarları ile sivil toplum temsilcilerine "Büyükşehir Kanunu" anlatıldı.

Taha Düğün Salonu'ndaki toplantıya Kaymakam Ahmet Yurtseven, Karacabey Belediye Başkanı Ergün Koç, köy, muhtarları, sivil

toplum temsilcileri ve siyasiler katıldı. Başkan Ergün Koç, yeni kanunla ilgili yaptığı açıklamada, özellikle 2014 yılının Mart ayında yapılacak seçimlerin ardından büyükşehir kapsamına alınan illerin her türlü hizmetlerde tam yetkiyle donatıldığını söyledi. Yeni kanunun 6 Aralık itibariyle yürürlüğe girdiğini kaydeden Koç, "Mülki idare sınırları oldukça genişledi. Bütün belediyecilik hizmetleri artık büyükşehir öncülüğünde yapılacak. Bu çok önemli bir kanundur. Bursa'mızla birlikte 16 olan büyükşehir sayısına yeni yasa ile birlikte 13 il daha eklendi. Bin 582 belde ile 6 bin 430 köyün tüzel kişiliği ortadan kaldırıldı. Yani bu kanunla birlikte Karacabey'in bütün köyleri mahalle statüsüne geçti" dedi.

Büyükşehir Kanunu ile belediyecilik hizmetlerinin su, kanalizasyon, katı atık, alt yapı, üst yapı, ulaşım dahil büyükşehirin koordinasyonluğunda yapılacağını anlatan Koç, "Büyükşehir bu hizmetleri isterse tek başına, isterse ilçe belediyelere yetki vererek ya da birlikte yapabilir. Nüfusu 500'ün altında olan yerler bundan böyle mahalle olamayacak. En az iki yerin birleşmesi ile mahalle statüsüne geçecek. Orman köylüsünün hakları devam edecek. Mera Kanunu aynen sürecek. Ancak köyler, tüzel kişiliğine ait ne varsa bunları 6 Ocak 2013 tarihine kadar bizlere bildirmek zorundalar. 2014 yılının Mart ayında yapılacak seçimlere kadar köylerimiz sahip oldukları taşınmazların satılması, kiralanması konusunu ilçe belediyelerine bildirecek. Köylere ait taşınmazların devir işlemleri ise mahalli seçimlerin ardından yapılacak. Köylerde hizmet veren işletmeler, 'iİşletme ruhsatı' almış sayılacak. Ayrıca bir ruhsata gerek kalmayacak. Seçimlere kadar yeni personel alımları olmayacak. Yeni yasa ile birlikte büyükşehir ve ilçe belediyeleri, tarım ve hayvancılığın yanı sıra, spora da destek verebilecek. İl özel idareleri kaldırılacak, yerine Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı kurulacak. Bundan sonra sizlerle iletişimimizi daha güçlendireceğiz. Köylerinizdeki eksikleri ya da projeleri bizlere yazılı olarak bildirin. Köylerinize kadar gelerek yeni kanunu anlatmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Kaymakam Ahmet Yurtseven ise, yeni Büyükşehir Kanunu ile ilgili farklı görüşlerin olabileceğine dikkat çekerek, "Ancak bizler yürütme organıyız. Bundan böyle kanunu eleştirmek yerine, daha iyi anlamaya çalışmalıyız. Geçiş döneminde bazı sıkıntılar yaşanabilir. İdarede iki başlılık olmaması gerekiyordu. Bu anlamda yeni kanun iyi oldu. Zaman içinde taşlar yerine oturacaktır" dedi.

(MŞ)

28.12.2012 12: 20: 27

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Karacabey'de Büyükşehir Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement