Kayseri Şeker, 2 Yılda Borçtan Kurtulacak - Son Dakika
Yerel

Kayseri Şeker, 2 Yılda Borçtan Kurtulacak

Yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen Kayseri Şeker Fabrikası'nın yeni yönetimi, fabrikanın borç batağından kurtulması için formüller üretiyor.

12.01.2012 12:00

Yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen Kayseri Şeker Fabrikası'nın yeni yönetimi, fabrikanın borç batağından kurtulması için formüller üretiyor.

Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, düzenlediği basın toplantısında, dünyada ve Türkiye'deki şeker sektörü hakkında bilgi vererek, fabrikanın son durumunu anlattı.

Şeker sanayisinin gayri safi milli hasılaya 3,8 milyar dolar katkı sağladığını, Türkiye'nin pancardan şeker üreten ülkeler arasında dünyanın dördüncü ve Avrupa'nın üçüncü büyük şeker üreticisi olduğunu bildiren Akay, sektörün doğrudan ve dolaylı olarak 2 milyon kişiye istihdam sağladığını, şeker fabrikalarında 22 bin 840 kişinin çalıştığını ve 2010-2011 döneminde 196 bin 901 çiftçi tarafından pancar üretimi yapıldığını belirtti.

2010-2011 kampanya döneminde Türkiye'de 17 milyon 238 bin pancar işlendiğini ve 2 milyon 794 bin ton şeker üretildiğini ifade eden Akay, 1955 yılında günlük bin 800 ton pancar işleme kapasitesiyle kurulan fabrikanın 2006 yılında devreye giren Boğazlıyan Şeker Fabrikası ile birlikte fabrikanın günlük 25 bin 500 ton pancar işleme kapasitesine ulaştığını hatırlattı.

-Yolsuzluk iddiaları-

Kayseri Şeker Fabrikası'nın Türkiye'nin 95. büyük sanayi kuruluşu olan ve yıllık 700 milyon cirosu ile bölgenin en önemli ekonomik unsurlarından biri olduğunu belirten Akay, 2010 yılı Kasım ayında fabrika yönetim kurulu başkanı ve bazı yöneticilerin özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla tutuklandığını kaydetti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kayyum atandığını belirten Akay, şunları söyledi:

"Fabrikanın bu sürece gelmesi 1992 yılında fabrikanın pancar ekicileri kooperatifine devredilmesi ile başlamıştır. Böylece, kooperatif yönetimine seçilen yöneticiler, Kayseri Şeker Fabrikası'nın da yönetimine kendilerini seçmişlerdir. 2010 yılının sonuna gelindiğinde fabrika 650 milyon lira borcu olan, çiftçinin alacaklarını ödeyemeyen ve kapısına kilit vurulma aşamasına gelmiş durumdaydı. Göreve geldiğimizden beri geçen 1 yıllık sürede uçurumun kıyısına kadar yaklaşan fabrikada, öncelikle yönetim boşluğunu doldurmak, piyasanın tedarikçilerin ve çiftçilerin güveninin yeniden sağlanması için çalıştık."

Fabrikanın borç batağından kurtulması için aldıkları önlemleri de anlatan Akay, "Kısa vadeli borçlar yapılandırılarak uzun vadeli banka kredileri kullandık. Yüksek iskontolar içeren satış şeker satış iskontoları yüzde 12'lerden yüzde 3'lere düşürüldü. Fiilen çalışmayan ve maaş alan kişilerin iş akitleri feshedildi. Personelin birikmiş bütün alacakları ödendi, vergi ve sigorta gibi borçlar yapılandırıldı" dedi.

Göreve geldiklerinde fabrikanın 636 milyon 795 bin liralık borcuna karşılık 244 milyon 234 bin lira varlığı bulunduğunu anlatan Akay, 1 yıllık süre içinde borçlar ve kaynaklar arasındaki farkı 110 milyon lira azalttıklarını vurguladı.

-2 yıla daha ihtiyaç var-

Bir yıllık sürede başardıkları önemli gelişmelere rağmen fabrikanın borç yükünün halen devam ettiğini, bu nedenle istikrarlı yönetimin devam etmesi gerektiğini dile getiren Akay, şöyle devam etti:

"Görev süremizle ilgili kavram karmaşası ve yanlış bilgilendirme yapılıyor. Bizi bakanlık kayyum olarak bir yıl için görevlendirdi. Ancak, daha sonra mahkeme kararıyla kayyum bizleri yönetim kurulu olarak görevlendirdi. Böylece bakanlığın görevlendirmesi sona erdi. Görevlendirme yapan mahkemenin bizleri görevlendirme süresi, sağlıklı bir şekilde seçim yapılıncaya kadardır. Sorumluluk anlayışımız gereği güçlü bir yapıya kavuşuncaya kadar görevimizi sürdüreceğiz. Göreve geldiğimizde fabrikanın kapısına kilit vurulmak üzereydi. Bir yıla yakın sürede gelir gider arasındaki açığı 110 milyon lira azalttık. Borçları temizlemek için 2 yıla daha ihtiyacımız var."

Önceki yönetim döneminde fabrikanın yüksek iskontolu sözleşmelerle şeker sattığını ifade eden Akay, "Aslında fabrika şeker satmamış, sözleşmelerle şeker fabrikanın elinden alınmış. Şimdi biz ilk kez istediğimiz şartlarda şeker satıyoruz" dedi.

Akay, teknolojiye yatırım yapma ve yenilik düşünceleri konusundaki soruları da "Şeytan taşlamaktan tavaf yapmaya fırsat bulamadık' diye yanıtladı.

Kayseri Şeker Fabrikası'nın eski Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık, Özışık'ın bazı yakınları ve bazı fabrika yöneticileri Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla yolsuzluk iddiaları nedeniyle çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmış, Hüseyin Akay başkanlığındaki kayyum heyeti fabrika yönetimi için görevlendirilmişti.

- KAYSERİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kayseri Şeker, 2 Yılda Borçtan Kurtulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement