Kırcami Planı Meclisten Geçti - Son Dakika
Yerel

Kırcami Planı Meclisten Geçti

Kırcami Planı Meclisten Geçti

Antalya Büyükşehir Belediyesi 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı ve Antalya Ulaşım Ana Planı 2030 AK Parti'nin ret, CHP ve MHP'nin olumlu oyu ile meclisten geçti.

29.08.2013 18:28

Antalya Büyükşehir Belediyesi 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı ve Antalya Ulaşım Ana Planı 2030 AK Parti'nin ret, CHP ve MHP'nin olumlu oyu ile meclisten geçti.

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Ağustos ay başında gerçekleştirilen ilk oturumunda geri çekilen 1/25 bin Nazım İmar Planı ile Ulaşım Master Planı olağan üstü yapılan toplantıda tartışıldı. 1/25 binlik nazım İmar planı ile ilgili görüşlerini bildiren AK Parti Grup Sözcüsü Murtaza Tamyürek Kepez bölgesinde, Masa Dağı üzerindeki imarlı parsellerin özel mülkiyete konu olan alanların korunması ilan edildiğini söyledi. Tamyürek, "Bunların karşılığında burası nasıl çözülecek. Buradaki vatandaşların parselleri nasıl kamulaştırılacak. Bunlara karşılığında ne verilecek. Burada münferit bir olay var, açıklayıcı bir not yok" dedi. Varsak bölgesinin doğusunda yeni bir aksı ile depolama alanı oluşturulmakta olduğunu kaydeden Tamyürek bu bölgenin altında kalan vatandaşlara ait yüzlerce, belki binlerce parsellerin ve bu parseller altında kalan evlerin durumunun ne olacağını sordu. Çamlıbel, Fatih, Gözerler, Erenköy, Kütükçü, Barış mahalleleri içinden geçen yeni bir yol oluşturulduğunu da ifade eden Tamyürek bu getirilen yol güzergahı hakkında ilgili belediyelerden görüş alınmadığını belirtti.

AKSU KORUNMASI GEREKEN TARIM BÖLGESİ

Aksu'nun sorunlarına değinen Tamyürek, "Aksu'da en büyük dert 229 parseldir. Bunun mahkemece 5 binlik ve binlikleri iptal edildi. Artı mahkemenin kesin bir kararı var, 'Burası mutlak korunması gereken tarım alanıdır' diyor. Mahkeme kararına rağmen, yine buranın planlaması yapılmış. Bu zaten başlı başına bu planın yargıdan döneceğinin işareti. Böyle bir mahkeme kararına rağmen burada bir planlama yapamayız. Oranın 2B olma ihtimali de var. Onu aynı eski planda olduğu gibi planlayıp tekrar getirilmesi bizce yanlıştır" şeklinde konuştu.Turizm alanları içerisinde de plan yapıldığını söyleyen Tamyürek, "Burada plan yapmak Turizm Bakanlığı'na ait. Burada yetki dışına çıkılmıştır. Muratpaşa şu anda 25 binlik planlarda çok verili olmamasına rağmen, Lara Birlik içerisinde iki adet turizm tesisi bulunmakta. Bunu anlayamadık. Lara'da yine bir kurvaziyer bir yat limanı planları vardı eski planlarda. Bu da kaldırılmış turizm alanına çevrilmiş. Bu kurvaziyer yat limanı Antalya'ya turistin gelmesi açısından önemli bir yerdi. Ama kaldırılmış" ifadelerini kullandı.

KIRCAMİ GELMİŞ GEÇMİŞ BÜTÜN İDARELERİN BAŞINI AĞRITAN BÖLGE

Esas önemli konunun Muratpaşa'daki kırcami bölgesi olduğunu söyleyen Tamyürek, bu bölgenin yıllardan bu yana gelmiş geçmiş bütün idarelerin başını ağrıtan bir bölge olduğunu bildirdi. Kırcami bölgesi ile ilgili yapılan hatalara da değinen Tamyürek şöyle konuştu:

"25 binlik plan yapılıyorken 1/10 bin konseptine göre bir plan yapılmış. Buradaki yol aksları geniş, yeşil alanlar geniş. Görünürde plan güzel gözüküyor. Kırcami'de 350 dönüm, 130 dönüm, 250 dönüm, 80 dönüm gibi adalar gözüküyor. İdare diyor ki, bundan başka zaiyat olmayacak, 'Kırcami'de yüzde 48' diyor zaiyet. Bu hataların 350 dönümlük bir adanın içine bir tane ev yapılacak. Buranın arasından geçecek yollar var, bir dünya yol aksları geçecek. Artı şu anda mevcut olan Kırcami'deki okul, cami ve mezarlık alanlarının hepsi konut diye geçmiş. En azından bu 5 binlik ve binlik planlar yapılırken yüzde 20'lik bir zaiyat daha ortaya çıkacak. En azından toplamda yüzde 60 bir zaiyat olacak. Biz hiç zaiyat vermeden bu planı yapacağız diye milleti kandırmaya gerek yok."

AK Parti grubu olarak Kırcami bölgesini 25 binlik plandan ayırıp ayrı bir gündem maddesi olarak meclise getirmeyi öneren Tamyürek, Kırcami'nin plan içerisinde tümünün beraber getirileceği takdirde Kepez'in yüzde 50'sinin yok olacağını söyledi. Kırcami planının meclise gelmesinin nedeninin seçim dönemi ile alakalı olduğunu kaydeden Tamyürek, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'a "1990 gün oldu sen göreve geleli. Son 6 ay kalmış. 6 ay sonra Cumhuriyetin son belediye başkanı olarak… Bu planın bir tutarlılığı yok. Ne olur gelin şu planı geriye çekin, çok gerekli olan, elzem olan, çevre yolları, tren yolları gibi çok elzem olan planları plana işleyelim. Aklı başında düzgün bir plan yapalım. Bu haliyle plana ret veriyoruz" şeklinde konuştu.

KIRCAMİ PLAN BEKLİYOR

Daha sonra söz alan Milliyetçi hareket partisi (MHP) grup sözcüsü Mustafa Reşat Oktay ise "Hiçbir plan dört dörtlük değildir. Fakat Antalya'nın bekleyen, acil bir plana ihtiyacı var. Bu plan olmadığı sürece de hiçbir sorun çözülemiyor. Hep beraber reddedelim, Antalya'yı plandan yoksun bırakalım. Ne kazandırıyor bize? Varsak'ta 2008'den bu yana insanlar inşaatlarıyla parselleriyle herhangi bir uygulama yapılamadı. Oranın uygulama planları iptal edildi. Sayın Tütüncü orayla ilgili kamu yararı kararını da aldırdı. Niye Kırcami'yi ayıralım diyorsunuz da Varsak'ı geçiriyorsunuz. Burada meclise düşen görev bu planı meclis iradesi içinde görüşmek. Kabul olur, olmaz. Varsaklı vatandaşlarımızın da bekleyen acil sorunları var. İşi çocuk oyuncağına çevirmenin anlamı yok. Kırcamili plan bekliyor" dedi.

14 KONU İNCELENDİ

Kepez Belediye Başkanı HakanTütüncü ise Kepez Belediyesi'ni ilgilendiren 14 tane hususu incelediklerini belirterek "Bir plan hangi ölçekte yapılırsa yapılsın, planın hukuki altyapısı sağlam değilse o planlar hukuka uygun planlar değildir ve mahkemeler tarafından öncelikle yürütmeyi durdurma, arkasından da iptal kararları verilir" şeklinde konuştu.

BİZİYİ NİYETİ ORTAYA KOYDUK

Kırcami konusunun yargıya intikal etmesi ile ilgili ismi anılan Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen de şöyle konuştu:

"2009 seçimlerinden sonra sizden önceki dönemin 1/25 binlik planına dava açılmıştı ve mahkeme o planı iptal etmişti. 5 binlik plan da iptal edilmişti ve orası plansız alan olmuştu. Bu süreç devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 100 binlik planda orayı planladı. Gazi Bulvarı ile Bülent Ecevit Bulvarı arası tarımsal alan olarak bağlandı. İstediğinizi yapmak isteseniz bile istediğinizi yapamaz duruma getirildiniz. Üst planınız tarımsal alansa siz alt planı nasıl planlarsınız. Bu 100 binlik planı biz mi yaptık, hayır bakanlık yaptı. Bunları niye hatırlamıyoruz ki, oranın kaderini belirleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı idi. O plan iptal edildi. Yeni plan çalışmaları devam ediyor. Kamu yararı kararı neredeyse 4 yıldır beklenmektedir. Biz Kırcami halkının geleceğini nasıl rahatlatabiliriz diye toprak koruma kurulu kararının içinde yer alırken, iyi niyeti ortaya koyduk."

KENTİN 2030'UNCU YILI ÖNGÖRÜLMÜŞ

Eleştirileri değerlendiren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise önemli bir karar almanın eşiğinde olduklarını belirtti. Bunun bir Nazım İmar Planı olduğunu hatırlatan Başkan Akaydın, "Bu Antalya'nın geleceği açısından bir devrim niteliğinde. Kentin gelişimi burada çok iyi irdelenmiştir. Kentimizin 2030 yılındaki nüfusunun çeşitli bilimsel modellemelere göre asgari 1.8 milyon, azami 2.2 milyon olacağı öngörülmüştür. İktidar partimizin iki Antalyalı milletvekilimizin de bu planla ilgili çok olumlu görüşleri vardır. Antalya halkı bir oyalamayla karşı karşıya. Bunun aciliyeti var ya da yok tartışılır. Ama Kırcami halkı artık beklemekten bıktı. Kırcami halkı artık bizim samimiyetimize güveniyor. Onlarla konuştuk, 4 tematik proje çıktı ve sonunda bir beşinci şey yarattık. Yangından mal kaçırır gibi olmadı. Bunu Antalya STK'larına sunduk. 17 Mayıs'tan beri 10 tane sunum yaptık. Geçen toplantıda bu çok önemlidir. Bir olağanüstü gündemle getirelim dendi. Onun için geldi" şeklinde konuştu.

Bu plan içerisinde Kepez'in çok ciddi gelişmesini öneren maddeler olduğunu belirten Başkan Akaydın, "Orada hiç kimsenin tapu hakkını elinden alıcı bir şey yok ki. Varsak dediniz. Bunun özünde yasal olarak yerleşim alanı olan hiçbir yer tarım alanına çıkarılmamıştır. Bir AK Partili Antalya milletvekilimiz de bu planların özellikle ulaşım açısından bir an önce geçirilmesi gerektiğini öneriyor. Basında söylemleri var" dedi. Başkan Akaydın konuşmalarını şöyle sürdürdü:

"Turizm Bakanlığı'nın hüküm ve tasarrufu altındaki hiçbir yerde bir şey yapmadık. Bakanlık Büyükşehir Belediyesi'ne sağlık alanı olarak tesis edilmiş 110 dönümlük araziyi turistik tesis olarak yok etmiştir. Antalya'ya karşı yapılmış en büyük haksızlıklardan bir tanesi. Kruvaziyer liman vardı dediniz, kaldırmış bakanlık. Nasıl koyacaksınız? Neticede itirazlar yapılabilir, düzeltmeler yapılabilir ama bu Kepez halkı için çok önemli bir gelişim planıdır. 4 yıla yaklaştı kamu yararı kararı bekliyoruz. Biz buradan geçirmekle Kırcami'nin sorunu çözülmüyor. İçişleri Bakanlığı'nın kamu yararı kararı alması lazım. Lütfen bunu oyalamayalım. Ben bunu siyaseten yapmıyorum. 30 yıllık bekleyen bir konu, bunu çözelim. Bunu seçim için acele getirilmiş bir plan diyorsanız, 2008'deki plan da seçimden hemen önce getirilmiş."

Konuşmaların ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Kırcami bölgesini de içerisine alan 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı ve Antalya Ulaşım Ana Planı 2030 AK Parti'nin ret, CHP ve MHP'nin olumlu oyu ile meclisten geçti. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kırcami Planı Meclisten Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement