Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, ata binmenin kişisel gelişim için önem taşıdığını, kişinin fiziksel, psikolojik, fizyolojik ve sosyolojik yönden gelişmesine katkı sağladığını söyledi.
Ersanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ata binmenin modanın ötesinde bir hayat tarzı olduğunu belirtti.
Günümüzde biniciliğin sadece spor değil, tedavi yöntemi olarak da kullanıldığını dile getiren Ersanlı, özellikle ABD, İngiltere ve Hollanda'da çok sayıda atlı tedavi merkezi bulunduğunu bildirdi.
At üstünde egzersiz sayesinde beden kaslarını çalıştırmayı hedef alan tedavi şekli hippoterapinin, kişisel gelişim için önem taşıdığını ifade eden Ersanlı, "Hippoterapi, atların terapist olarak kullanıldığı, onların çok boyutlu hareketleri ve davranışlarıyla hastaları özgürleştirmeyi ve normal hayatlarını sürdürmeye dair birkaç şey öğretmeyi amaçlayan tedavi yöntemidir" dedi.
Ersanlı, ata binmenin kişisel gelişim için önem taşıdığını vurgulayarak, "Ata binmek, kişinin fiziksel, psikolojik, fizyolojik ve sosyolojik yönden gelişmesine katkı sağlıyor. Düzenli ata binmek, ortopedik hastalıklar, içe kapalılık, inme, beyin felci, down sendromu, ruhi bozukluklar, işitme, öğrenme bozuklukları, zihinsel gerilik ve bazı omurilik hastalıkları gibi pek çok rahatsızlığın giderilmesine katkı sağlamaktadır" diye konuştu.
"İnsanlar psikolojik açıdan rahatlıyor"
At binmenin, atı anlamak ve kontrol etmek için gerekli disiplin ve sorumluluk duygusunu tetiklediğini, binici de iş ile görev konsantrasyonunu artırdığını anlatan Ersanlı, şunları kaydetti:
"Bağımsız olarak ata binmek ile bağlantılı özgürlük, binicinin kendine güven ve saygısının artmasına hizmet eder. Atın ritmik hareketleri binicinin sinir sistemini harekete geçirir, kişinin dilini daha iyi kullanmasını sağlar, planlama ve hareket kabiliyetini geliştirir. Atla tedavi, çevreye ait duyuların gelişmesi, göz ile elin koordinasyonun sağlanması, ayırt edebilme yeteneğinin kazanılması açısından en ideal yöntemdir. Bütün kasları dengeli şekilde çalıştırdığı için özellikle bedensel engellilerin zayıf adalelerinin gelişmesine yardımcı olur. İnsanları psikolojik açıdan da rahatlatmaktadır. Bu yönteme başvuranlar, kendilerini daha iyi hissetmekte, öz güvenleri artmakta, dış dünyayla sağlıklı iletişim kurmaktadırlar."
Son Dakika › Yerel › Kişilik Gelişiminde Biniciliğin Önemi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?