Mardin'deki Saldırı - Son Dakika
Yerel

Mardin'deki Saldırı

Mardin\'deki Saldırı

Mardin'de Vali Cengiz başkanlığında kan davalarının sebepleri, topluma ve bölgeye etkileri, kan davalarıyla mücadele yöntemleri ve bu konuda yapılabilecek çalışmaların ele alındığı toplantı düzenlendi Vali Cengiz: "Kan davaları sebebiyle cinayetlerin tekrarlanmaması için 'Mardin'in Kanayan Yarası: Kan Davası' diye bir proje hazırladık" "Bu aslında töre değil, vahşettir"

24.09.2013 17:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin Valisi Ahmet Cengiz, Mardin'de kan davaları sebebiyle cinayetlerin tekrarlanmaması için 'Mardin'in Kanayan Yarası: Kan Davası' adı altında proje hazırladıklarını bildirdi.

Vali Cengiz başkanlığında Valilik Toplantı Salonu'nda kan davalarının sebepleri, topluma ve bölgeye etkileri, kan davalarıyla mücadele yöntemleri ile bu konuda yapılabilecek çalışmaların ele alındığı toplantı düzenlendi.

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi önünde meydana gelen silahlı saldırıda cezaevindeki eşlerini ziyaret eden 2 kadın ile kadınların 3 çocuğunun hayatını kaybettiğini anımsatan Cengiz, bu tür olayların bir kez daha yaşanmamasını arzu ettiklerini söyledi.

Aynı olayların tekrarlanmaması için alınacak tedbirleri değerlendirmek için bir araya geldiklerini aktaran Cengiz, "Kan davaları sebebiyle cinayetlerin tekrarlanmaması için 'Mardin'nin kanayan yarası: kan davası' diye bir proje hazırladık. Proje ile ilgili herkesin önerisini bekliyorum" dedi.

Taraflar sosyal hayattan kopuyor

Kan davalarının taraflarının, kendilerini huzursuzluğa sevk ettiğini, adeta kendilerini evlerine hapsettiklerini ve sosyal hayattan soyutlanarak dışarıya çıkamadıklarını hatırlatan Cengiz, şöyle devam etti:

"Sonra da insanlar, insanlardan, kurumlardan yardım istiyor. Bu sıkıntılardan kurtulmak için yardım istiyor. Tüm kuruluşlar olarak kanaat önderleri, akil insanları devreye sokarak meydana gelmiş bu olaylardan doğan husumetleri ortadan kaldırabilmek için bir barış çabasına giriyoruz. Barış sağlandığında da mutlu oluyoruz."

Kan davasının 'töre' olamayacağını dile getiren Cengiz, "Eğer bu bir töre ise böyle bir töre yere batsın diyorum. Bu aslında bir töre değil, vahşettir. Mardin'in böyle bir olayla anılması tüm Mardinlileri ve bizleri derinden üzmüştür" diye konuştu.

Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu ise Mardin'in, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesine aday olmaya hazırlandığı bir zamanda böyle bir olayın meydana gelmesinin kendilerini üzdüğünü belirtti.

Savaşta bile kadın ve çocuklara dokunulmaz

Savaşta bile kadınlara ve çocuklara dokunulmadığını ifade eden Ayanoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. İnsanlar, kendilerine karşı işlenen bir suçtan veya bir eylemden dolayı mahkemelerde haklarını aramaktadır. Hak arama mücadelesini, kendi pazu gücümüzden devletin kamu otoritesine bırakırsak bu tür olayların yavaş yavaş çözüleceğini görürüz. Bu olayları ancak eğitimle önleyebiliriz. Bu işlerin yargı yolu ile halledilmesi, toplumun insanlığın kabul ettiği usullerden biridir."

Toplantıya, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile sivil toplum örgütleri katıldı. - Mardin

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mardin'deki Saldırı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement