Konya'nın merkez Meram İlçe Belediyesi tarafından düzenlenen ve Prof. Dr. Erdal Hamarta'nın konuşmacı olarak katıldığı psikoloji söyleşisi gerçekleştirildi.
Meram Belediyesi Kadın Aile Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Keyfi Muhabbet Söyleşileri' kapsamında Prof. Dr. Erdal Hamarta'nın konuşmacı olarak katıldığı Psikoloji Söyleşisi gerçekleştirildi. Altuncan Hatun Aile Yaşam Merkezi Keyfi Bahçe Terasında gerçekleşen programa Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da katıldı.
"İnsan davranışlarının en temel belirleyicisi kişilik"
Prof. Dr. Erdal Hamarta, psikolojinin insanı tanıma ve anlama noktasında yolculuğu ifade ettiğini belirterek, "Bu yolculuk içerisinde insan varlığını anlamlandıran pek çok şey var. İnsan fiziksel bir varlık olduğu için onun varlığını ortaya çıkaran fizyolojik faktörler var. İnsan sosyal bir varlık ve içerisinde bulunduğu çevreden etkilenir. İnsan psikolojik varlık ve dolayısıyla içerisindeki duygularından etkilenir. Ancak insan davranışlarının en temel belirleyicisi kişilik. Kişiliği belirleyen faktörler neler diye baktığımızda birincisi aileden gelen genetik özelliklerin mizaca yansıması. Diğeri ise karakter. İnsan çevresinde bulunduğu durumdan davranışlarını şekillendirme özelliklerine sahiptir. Bunların bir araya gelmesiyle beraber kişilik özelliği ortaya çıkıyor" dedi.
"İbadet etmek kişiye mutluluk verir"
İbadet etmenin insanı mutlu kıldığını ifade eden Hamarta, "Kişinin Allah'a karşı sorumluluklarını yerine getirdiği hissi içerisinde olması kişiyi mutlu ediyor. Bu çalışma benim ortaya koyduğum bir şey değil batı kökenli çalışmalardır. İnsanın ibadet etmesi onun mutlu olmasına önemli bir kaynak sağlıyor. Kişinin inandığı din için vecibelerini yerine getirmesi mutluluk veriyor" şeklinde konuştu.
"Farketmek için ekranla ilişkiyi azaltmak gerekiyor"
Prof. Dr. Erdal Hamarta, ekran karşısında geçirilen zamanı azaltmanın önemli olduğuna dikkat çekerek, "Telefonlarımız, bilgisayarlarımız, tabletlerimiz ve televizyonlarımız dahil olmak üzere ekran karşısında geçirdiğimiz zaman oldukça fazla. Akşama kadar iş yerlerimizde bilgisayarlarımızla veya ellerimizde telefonlarımızla ekran karşısında zaman geçiriyoruz. Bu havayı teneffüs edebildiğimizi farketmemiz, yediğimiz yemeğin tadını alabildiğimizi farketmemiz ya da bir kuş cıvıltısını duyabildiğimizi farketmemiz için dikkatimizi bunlara yöneltmemiz gerekiyor. Bu nedenle ekranla olan ilişkimizin azaltılması gerekiyor" diye konuştu.
"Gayemiz, inşa ederken inşa olabilmek"
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ise, Prof. Dr. Erdal Hamarta'ya gerçekleştirdiği söyleşiden dolayı teşekkür edererek, "Meram Belediyesi olarak Kadın ve Aile Müdürlüğümüzün faaliyet gösterdiği Altuncan Hatun Aile Yaşam Merkezinde toplumun farklı kesimlerine yönelik etkinliklerimiz devam ediyor. Bu söyleşilerimize taleplere göre, istenilen isimleri davet etme noktasında özen gösteriyoruz. Sadece Kadın ve Aile Müdürlüğümüz değil, Kadın Meclisimiz, Şehrin Tasarım Atölyesi ve Kültür Müdürlüğümüz ile de farklı programlar düzenliyoruz. Gayemiz faydalı olmak. İnşa ederken, inşa olabilmek" şeklinde görüş belirtti. - KONYA
Son Dakika › Yerel › Meram'da Psikoloji Söyleşisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?