Muş Şeker Fabrikası'nda, 2012-2013 yılı 31. kampanya dönemi şeker pancarı alımı başladı.
Fabrikanın 31. dönem pancar alım kampanyası törenine Vali Ali Çınar, Belediye Başkan Vekili Muhterem Bozkurt, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, Emniyet Müdürü Muharrem Durmaz, kamu kurum amirleri ile çok sayıda davetli katıldı. Törenin açılışında konuşan Şeker Fabrikası Müdürü Ramazan Aytekin, fabrikayla ilgili çeşitli bilgiler aktardı. Aytekin, 4 ile bağlı 8 ilçede ve 116 köyde toplam 7 bin 190 çiftçi tarafından 100 bin 400 dekar alanda pancar ekildiğini, ekilen alanda fireli olarak yaklaşık 410 bin ton pancar tesellüm edileceğini kaydetti. Fabrikada bu yıl 300 bin ton pancar işleneceğini vurgulayan Aytekin, işlenecek pancar karşılığında 42 bin ton kristal beyaz şeker, 12 bin ton melas ve 85 bin ton yaş küspe üretmeyi hedeflediklerini belirterek "Bu sene çiftçilerimize şimdiye kadar 2 milyon TL ayni, 15 milyon 500 bin TL nakdi olmak üzere 17 milyon 500 bin TL avans ödemesi yapmıştır. Fabrikamızın bu sene bölgemize sağlayacağı katma değeri 49 milyon TL civarında olması beklenmektedir" dedi.
Fabrikanın özelleştirme kapsamında olduğunu hatırlatan Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Fikret Sancar ise, bu bölgede özelleştirme yapmanın yanlış olacağını kaydetti. Konuşmasında sivil anayasaya da değinen Fikret Sancar şöyle konuştu;
Biz siyasilerimizden sivil bir anayasa bekliyoruz, hukukun üstünlüğüne vurgu yapan, herkesin kanun önünde eşit olduğu bir anayasa elzemdir. Bunu geciktirmemek lazım. Anayasa çalışmaları başlangıcında bazı siyasilerimizin laflarında hicap duyuyorduk. Acaba bu ülkede başka kültürlerin olup olmadığını konuşmak artık ayıptır. 30 yıldır 30 bini aşkın insanımız ölmüş, bunun hesabını kim verecek. Bu konuyla ilgili çözüm üretmeyenler suçludur. Deniz aşırı ülkelerden gelip burnumuzun altındaki ülkeleri işgal ettiler, yer altı ve yer üstü kaynaklara el koydular ve toplam bin 600 askerleri öldü. Bu ülkenin giden gençliği, bu ülkenin potansiyelidir, geleceğidir. Hiçbir ülke gençliğinin yok olmasına göz yumamaz. Biz insanımızı çok kötü harcıyoruz ve hepimiz vebal altındayız. Bizler söylemlerimize dikkat etmeliyiz. Sokakta gezen herkes barış ve sevgi dilini kullanmalıdır. Bir tarafın ölülerine birileri seviniyor, bir tarafın ölülerin diğer seviniyor. Soysal paylaşım sitelerinde büyük bir ayrışmaya gidiyoruz. Oysa biz güç birliği yapmazsak, düşmanlarımıza korku, dostlarımıza güven veremeyiz. Yeni dünya düzeninin biz neresindeyiz. Bir zamanlarda Yavuzların, Selahattin Eyyübilerin at koşturduğu coğrafyanın biz neresindeyiz. Sesimiz gür çıkabiliyor ama birileri sessiz bir şekilde götüreceğini götürüyor. Uyanık olmak lazım."
Şeker Fabrikasının, kentin ekonomisi ve istihdamı için önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Vali Ali Çınar da; "Her yıl bu mevsimde bu tür törenleri yapıyoruz. Vatandaşlarımız, tarlada zor şartlar altında ekimini yaptıkları şeker pancarını fabrikaya vererek ekonomimize, aynı zamanda aile bütçelerine de çok önemli katkıda bulunmuş oluyorlar. Üretimde en önemli faktör, üretim maliyetlerini düşürmek ve fabrikalarımızı karlı çalıştırmaktır. Maalesef devlete ait işletmelerin karlılıkların düşmesi, verimliliklerin düşmesi devleti bir takım çıkış yolları aramaya itmektedir. Biz kendimize ait işletmeleri çok karlı ve verimli çalıştırabilseydik özelleştirme gündeme gelmeyecekti. Eğer şu anda bizim şeker fabrikamızın özelleştirmesini istemiyorsak bu durumda verimli ve karlı çalıştırmak zorundayız. Bunun için herkese görev düşmektedir. Fabrikamız optimum değerlerle çalışması lazım. Karlılığımız ve verimliliğimi optimum olduğu zaman o zaman özelleştirme gündeme gelmez. Aksi halde özelleştirme kaçınılmaz olur" diye konuştu.
Konuşmaların ardından kampanya, kurban kesilmesi ile başladı. Tören kapsamında bu yıl fabrikaya ilk pancar getiren 4 çiftçiye çeşitli hediyeler verildi. - MUŞ
Son Dakika › Yerel › Muş Şeker Fabrikası Pancarı Alımına Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?