MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ - Ereğli ilçesinde pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip Osmanlı çileği, yoğun talebe rağmen üretim noktasında gerekli ilgiyi görmüyor.
İlçede 5 köyde 15 yetiştirici tarafından üretilen, yöredeki kestane toprağında yerli kara çilekle etkileşime girerek özgün çeşit olarak ünlenen Osmanlı çileği, tadı ve aromasıyla eşsiz lezzet sunuyor.
Mayıs-haziranda sabahın erken saatlerinde büyük özenle toplanarak satılan çilek, rengi ve aromasıyla kozmetikten gıdaya kadar farklı sektörlerce talep ediliyor.
Üreticilerin azlığı nedeniyle istenilen düzeyde yetiştirilemeyen Osmanlı çileğinin, yeni fideler dağıtarak üretimi yaygınlaştırmaya çalışıyor.
Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Mali Sekreteri Şaban Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çileğin pazara gelmeden fide halindeyken satıldığını söyledi.
İlçede 100 yılı aşkın zamandır yetiştirilen çileğin 1980'li yıllardan sonra üretiminin azaldığını anlatan Çetinkaya, "Çileğimizin neslinin tükenmemesi için büyük gayret gösteriyoruz. Projeler üretip bu sorunu kökten çözeceğimize yürekten inanıyorum" diye konuştu.
Çetinkaya, derneğe ait arazide yetiştirilen fideleri talep eden üreticilere dağıttıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Osmanlı çileğine yurt dışından ve içinden gelen çok sayıda talebe karşılık verememenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ürünün bu bölge için hem kültürel hem de ekonomik değeri vardır. Biz bunu Ereğli topraklarının her bir karışında üretmeliyiz. Belçika'dan 20 ton Osmanlı çileği istediler, veremedik. Geçtiğimiz günlerde gıda sektöründe bir yetkili bizimle irtibata geçti, 'Osmanlı çileğinin fiyatını siz belirleyin, biz tamamını almayı taahhüt ediyoruz' dedi. Biz de bu talebin karşılanamayacağını belirttik. 300-500 ton çileği pazarlayabilecek konumdayız ama ne yazık ki üretim yok."
Kocaali Mahallesi'nde 4 dönümlük alanda 50 yıldır çilek yetiştiren İsmail Keskin (63) de meyvenin geçim kaynakları olduğunu belirterek, "Osmanlı çileğine herkes sahip çıkmalı. Daha bir kilogram ürünün bile elimizde kaldığı olmadı. Pazara inmeden çileğimizi satıyoruz. Şu anda kilogramı 15-20 liradan alıcı buluyor" şeklinde konuştu. - Zonguldak
Son Dakika › Yerel › Osmanlı Çileğinin Alıcısı Çok, Üreticisi Az - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?