Rize'de Dereye 4 Bin Yavru Alabalık Bırakıldı - Son Dakika
Yerel

Rize'de Dereye 4 Bin Yavru Alabalık Bırakıldı

Vali Yazıcı: "Derelerimizde yeterli derecede alabalık mevcut fakat her yıl alabalık sayısını artırarak, derelerimizin güzelliğine güzellik katmak istiyoruz"

14.09.2014 18:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize'nin Güneysu ilçesine bağlı Ballıdere köyündeki dereye 4 bin yavru alabalık bırakıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün "Doğal Alabalık Üretilmesi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" ile orman içi su kaynaklarındaki tahrip olan doğal alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması, sportif olta balıkçılığının geliştirilmesi ve orman köylüsünün sosyo-ekonomik yönden kalkındırılması amacıyla Ballıdere Deresi'ne 4 bin kırmızı benekli alabalık yavrusu bırakıldı.

Rize Valisi Ersin Yazıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, derelerde yeterince alabalık olduğunu ancak daha fazlasının olması için bu programı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu güzel sularda alabalığının yaşadığını göstermemiz lazım. Halkımızın bu biliçte olduğuna inanıyoruz" dedi.

Derelerin güzelleşmesini ve alabalıklarla renklenmesini arzu ettiklerini ifade eden Vali Yazıcı, "Derelerimiz kırmızı benekli alabalıklarla daha da güzel olacak. Derelerimizde yeterli derecede alabalık mevcut fakat her yıl alabalık sayısını artırarak, derelerimizin güzelliğine güzellik katmak istiyoruz. Bu amaçla bu sefer de Ballıdere köyümüze bağlı Ballıdere Deresi'ne 4 bin yavru alabalığımızı saldık" diye konuştu.

Vatandaşlar projeye duyarlı

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut ise Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 2005 yılında "Doğal Alabalık Üretilmesi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi"nin başlatıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

"Bugüne kadar Türkiye genelinde yaklaşık 7,5 milyon yavru alabalık orman içi sulardaki derelere bırakılmıştır. Bu kapsamda da Rize'de 2010 ve 2013 yıllarında yaklaşık 135 bin yavru alabalık derelere salınmıştır. Bu yıl ise Rize'de bulunan anaçlarını aldığımız 7 ana dereden 62 bin yavruyu Rize'nin bu doğal ve sağlık sularına bırakıyoruz ve derelerimizi şenlendiriyoruz. Buraya geldiğimde Bölge Müdürlüğümüz tarafından derelerde alabalık avlamanın yasak olduğuna dair tabelaları gördüm ancak bizim tabelalardan daha fazlasının köylüler tarafından hazırlanıp, vatandaşların dikkatini çekecek yerlere konulduğunu gördüm. Bu da bizi oldukça mutlu etti."

Programa, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, İl Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şafak Bulut, Güneysu Kaymakamı Gökmen Çiçek ve Güneysu Belediye Başkanı Halil Turan ile davetliler ve vatandaşlar katıldı. - Rize

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Rize'de Dereye 4 Bin Yavru Alabalık Bırakıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement