Selçuklu'dan Konya'nın Silüetini Değiştirecek Proje - Son Dakika
Yerel

Selçuklu'dan Konya'nın Silüetini Değiştirecek Proje

Selçuklu\'dan Konya\'nın Silüetini Değiştirecek Proje

Konya'nın merkez Selçuklu İlçe Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya'nın silüetini değiştirecek arkeolojik kazı çalışmalarına Gevale Kalesi'nde bu yıl başlanacağını söyledi.

10.07.2012 19:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'nın merkez Selçuklu İlçe Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya'nın silüetini değiştirecek arkeolojik kazı çalışmalarına Gevale Kalesi'nde bu yıl başlanacağını söyledi.

Tarihi Hititliler dönemine kadar uzandığı belirtilen Takkeli Dağ'ın bir yamacında sarp ve sivri tepe üzerinde bulunan Gevale Kalesi'nin restorasyon çalışmaları için Selçuklu Belediyesi tarafından bilim heyeti oluşturuldu. Oluşturulan heyet içerisinde Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Prof. Dr. Mikail Bayram, Doç. Dr. İbrahim Kalaycı, Doç. Dr. Güngör Karaoğuz, Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir, öğretim görevlileri Mete Mimiroğlu, Mustafa Ertekin Doksanaltı, Vare Bulgurlu, İlhan Koç, Yunus İnce ve Erkan Aygör yer alıyor. Kurulun kazı başkanı olarak Prof. Dr. Ahmet Çaycı görev yapacak. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı ile Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, restore edilecek Gevale Kalesi kazı alanında incelemelerde bulundu. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, "Matrakçı Nasuh'un (1535) eserinde yer alan Gevale kalesi minyatürü beni heyecanlandırmıştı. Turizmin önemini dünyada kavramamak mümkün değil. Dünya genelinde 940 milyon kişi turist olarak ülkeden ülkeye gezmekte. Maddi karşılığı 930 milyar dolar civarındadır. Konya'ya yılda 2 milyon civarında turist geldiğini fakat bu oranın konaklama sayısında çok düşük olduğu, bunun için turistlerin görebileceği enteresan bulacağı yapıları tekrar gün yüzüne çıkarmak gerekir. Belediye Başkanımıza değerli çalışmalarından dolayı teşekkür ederim" dedi.

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, Konya için önemli bir eserin başlangıcını yaptıklarını belirterek, "Konya bilindiği üzere Selçuklu başkenti. Biz de Selçuklu ismini taşıyan belediye olarak; Selçuklularla ilgili birçok proje yürütüyoruz. Selçuklu eserleri fotoğraf albümünü yaptık. Cumhurbaşkanlığı himayesinde Dünyada Selçuklu eserleri albümü yapıyoruz. Takkeli Dağ ve Gevale kale ve saray kalıntılarının önce yüzey tespiti sonra arkeolojik kazılarının yapılması ve yerinde inşası ile birlikte Konya iki önemli eseri kazanmış olacak. Matrakçı Nasuh'un Konya minyatüründe; Takkeli Dağ ve Gevale dağın üzerinde bulunan kalelerin kazı çalışmalarına başlanacak. Eylül ayı itibariyle Takkeli Dağ'da kazı çalışmalarına başlıyoruz. Gevale Dağı'nda da arkeolojik kazı çalışmaları için izinler alınıyor. Bu işin gündeme getirilmesi çalışmalara başlanmasından desteklerini esirgemeyen Konya Milletvekilimiz Mustafa Kabakcı'ya desteklerinden dolayı teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çaycı da, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ı ziyaretinde; "Selçuklu Belediyesi'nin desteği ile Eylül ayında yüzey kazı çalışmalarına başlayacağız. Konya'nın batı cihetinde yer alan Selçuklu tarihinin çok önemli muhafız kalelerinden olan yapının gün yüzüne çıkartılması için çalışmalar başlatılmıştır. Arkeolojik kazı çalışmaları mimar, jeolog ve arkeolog olarak geniş bir ekiple devam edecek. Bu hususta çalışmalarını esirgemeyen Selçuklu Belediye Başkanımıza teşekkürlerimi sunarım" dedi. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Selçuklu'dan Konya'nın Silüetini Değiştirecek Proje - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement