"Sağlıklı Nesiller ve Sağlıklı Bir Toplum" için vatandaşı bilgilendiren Sincan Belediyesi, bu hafta da Diyabetli bir hastanın nasıl beslenmesi gerektiğini anlattı. Lokman Hekim Hastanesi Diyetisyeni Halime Sever tarafından bilgilendirilen hastalar, düzenli ve sağlıklı beslenmeyle ani şeker dalgalanmalarının da önüne geçmenin yolları anlatıldı.
İlçedeki vatandaşları sağlık konusunda bilinçlendirmek için birbiri ardına sağlık toplantılarını düzenleyen Sincan Belediyesi, bu hafta da diyabetli hastanın nasıl beslenmesi gerektiğiyle ilgili bir seminer düzenledi. Lokman Hekim Hastanesi Diyetisyenlerinden Halime Sever tarafından bilgilendirilen hastalar, sağlıklı ve düzenli beslenmeyle birlikte şeker hastalığında nelerin değişebileceğini öğrendi.
DÜZENLİ BESLENME ŞART
Diyabetli bireylerin yeme alışkanlıklarını düzene sokmadıkları sürece kan şekerlerinin düzene girmesinin mümkün olmadığının altını çizen Halime Sever, "Diyabetli hastaya ilk olarak yaşına, boyuna, kilosuna, fiziksel aktivitesine, sosyo-ekonomik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre bir diyet listesi düzenlenmelidir. Herkesin kullandığı ortak bir diyet listesi olamaz. Beslenme tedavisi kişiye özel olmalıdır. Günümüzde diyabet tedavisinde farklı etkilerde olan ağızdan alınan diyabet ilaçları ve insülinler bulunmaktadır. Bu ilaç ve insülinlerin etki süreleri, kan şekerini etkilemeleri farklılık göstermektedir. Öğün planlanırken bu durum göz önüne alınmalıdır" dedi.
Beslenme tedavisi düzenlenirken diyabetli hastanın gereksinimi olan enerji ve besin öğelerinin karşılaması gerektiğine değinen Sever; öğün atlamamanın diyabetli hasta için çok önemli olduğunu belirtti. Düzensiz yemek ya da öğün atlamanın kan şekerinin aşırı düşmesine neden olabileceğini belirten Sever, fazla besin almanın da kan şekerinin yükselmesine neden olabileceğini belirtti. Bu nedenle kan şekerindeki iniş-çıkışı önlemek için düzenli bir öğün planı oluşturmanın diyabetli hasta için kaçınılmaz ve mutlak bir gereklilik olduğunun altını çizdi.
Posalı yiyeceklerin kan şekerini yavaş yükselttiği için diyabetli hastaların bolca tüketmesi gerektiğini belirten Sever, "Posanın kan şekerini yavaş yükseltmesi, kan yağlarına olumlu etki göstermesiyle diyabetli hastanın beslenmesinde önemli rolü vardır. Günlük beslenmede posayı artırmak için beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih etmek, kuru baklagilleri haftada 2-3 kez tüketmek, günde 2 porsiyon pişmiş sebze tüketmek ve meyvenin suyu yerine, meyvenin kendisini yemek gerekiyor" ifadesini kullandı.
TATLANDIRICILAR FAZLA TÜKETİLMEMELİ
Sever, "Tatlandırıcılar, önerilen miktarlarda kullanıldığı sürece olumsuz etki oluşturmaz. Tatlandırıcılar enerji içerenler ve içermeyenler olarak iki gruba ayrılırlar. Enerji içeren tatlandırıcıları önerilenden fazla miktarda tüketmek kan şekerinde yükselmeye neden olabilir. Bu nedenle önerilen miktarı aşmamakta fayda var" dedi.
DİYABETİK ÜRÜNLERE DİKKAT!
Bir besinin diyet veya diyabetik olması o besinin serbest tüketileceği anlamına gelmediğini söyleyen Sever, "Normal çikolata ile diyabetik çikolata arasındaki fark sadece şekerinin azaltılması veya olmamasıdır. Diyabetik çikolata, yağ ve enerji yönünden normal çikolatadan çok farklı değildir. Diyet ürünlerin bilinçsiz kullanımı kan şekerinin yükselmesine, kilo artışına, kan yağlarında bozulmaya neden olabileceğini" belirtti.
ÇANTANIZDA KÜP ŞEKER TAŞIYIN
Ani şeker düşmelerine karşı hastaların dikkatli olması gerektiğini söyleyen Sever, "Kan şekerinin çok düşmesi istenmeyen bir durumdur. Bu durumda yapılması gereken şey, düşen kan şekerini hızla yükseltmek olmalıdır. Düşme anında tercih edilecek besin hızla emilen ve kan şekerinin hızla yükselmesini sağlayacak olan bir besin olmalıdır. Örneğin; 1 çay bardağı hazır meyve suyu veya 3-4 adet kesme şeker olabilir. Çikolata gibi yağ oranı yüksek şekerli besinler kan şekerinin daha geç yükselttiği için tercih edilmesi doğru değildir" dedi. - ANKARA
Son Dakika › Yerel › Sincan Belediyesi Sağlık Seminerlerine Devam Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?