Muratpaşa İlçesi'ndeki Kırcami bölgesinin imar planının hazırlanması konusundaki sorunların çözümlenmesi amacıyla sivil toplum örgütlerin katılımıyla toplantı düzenlendi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Aktekin başkanlığında büyükşehir belediyesinde gerçekleştirilen toplantıda, Kırcami bölgesindeki sorunlar ile çözüm noktaları değerlendirildi.
Aktekin, toplantıda yaptığı konuşmada, Kırcami sorununa katılımcı anlayış ve uzlaşıyla çözüm bulmak amacıyla meslek odaları ve sivil toplum örgütleri ile protokol imzalandığını ve bu doğrultuda ilgili meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinden danışma kurulu, akademisyenlerden de değerlendirme kurulu oluşturulduğunu kaydetti.
Danışma kurulundan sorunu somut olarak ve buna karşın halkın beklentilerini, kentin çıkarlarını ortaya koymasını, bir görüş ortaya çıkarmasını beklediklerini dile getiren Aytekin, teknik uzmanlardan oluşan değerlendirme kurulundan da danışma kurulunun saptadığı gerçekler ışığında bölgenin sorununa çözüm getirebilecek, kentin yararını ve haklarını koruyacak, 3-4 tane alternatif konsept yaratmasını istediklerini söyledi.
Belediyenin bölgedeki imar planını bu konseptlere uygun şekilde hazırlayacağını ifade eden Aytekin, "Amacımız halkın ikna edilebileceği, kentin yararının mutlaka projede gözetileceği bir çözüme ulaşmanın yollarını aramak" dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Avukat Fahrettin Köken de 8 mahallenin bulunduğu, yaklaşık bin 600 hektarlık Kırcami bölgesiyle ilgili katılımcı bir anlayışla, bilime, hukuka uygun bir şekilde sağlıklı ve sürdürülebilir bir çözüm arayışı içinde olduklarını vurguladı.
ATSO Temsilcisi Adnan Özen de Kırcami planlanırken yeşil alanları ve sosyal donatı alanlarıyla özel bir planlama yapılması gerektiğini bildirdi.
-"Betona yenik düşmeyecek bir planlama arzu ediliyor"-
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer de halkın beklentileri ile kentin çıkarlarının örtüşmediğine işaret ederek, bölgede "tarım yapılamaz" tezinin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. 25 yıldır bölgede yaratılan plan beklentisiyle halkın tarımdan soğuduğunu, planlama baskısının artık dayanılmaz hale geldiğinin savunan Tuncer, "Artık planlama kaçınılmaz hale gelmişse ve karşı durmak mümkün değilse, kentin yararını koruyan, korumacı ve kollayıcı bir planlamaya katkı koymak düşüncesindeyiz. Betona yenik düşmeyecek, kente prestij kazandıracak bir planlama arzu ediyoruz" diye konuştu.
Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın da yerel yönetimlerin bugüne kadar bölgede tarımı destekleyici hiçbir önlem almadığını ileri sürdü. Yeni nesillerin artık tarım yapmak istemediklerini savunan Aydın, "Kırcami halkı ile mutabakat sağlamadan bir çözüm mümkün değil. Önerimiz bölgedeki mülkiyet sahiplerinin isteklerinin anlaşılması için bir anket yapılmalı. Büyükşehir Belediyesi'nin fikir proje yarışması düşüncesini de olumlu buluyoruz" dedi.
ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi Ömer Kıral, uzun süreçte kentin gelişiminin Kırcami'yi yutacağını ifade ederek, tüm dünyada kentlerin tarım topraklarını "yiyerek" büyüdüğünü belirtti. Kıral, Kırcamilileri de içine katan bir planlamanın başarılı olabileceğini kaydetti.
Toplantıda, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve bilim adamlarının katılımlarıyla oluşturulan Kırcami Bölgesi Danışma ve Değerlendirme Kurulu toplantılarına devam edileceği, kurulların görüşleri doğrultusunda en az 4 fikir projesi ve sonuç olarak bir kavramsal proje elde edilmesinin hedeflendiği kaydedildi.
- ANTALYA
Son Dakika › Yerel › Sivil Toplum Örgütleri Kırcami İçin Toplandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?