Sporun Estetiği ve Etiği Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Yerel

Sporun Estetiği ve Etiği Masaya Yatırıldı

Sporun Estetiği ve Etiği Masaya Yatırıldı

Felsefeci ve akademisyen Prof.Dr.Uluğ Nutku, günümüzde, sportif eylemlerin ticari bir araç, sporcunun ticari bir mal haline getirildiğini belirterek, spor değerlerinin yeniden toplumsallaştırılması gerektiğini söyledi.

10.04.2013 17:51

Felsefeci ve akademisyen Prof. Dr. Uluğ Nutku, günümüzde, sportif eylemlerin ticari bir araç, sporcunun ticari bir mal haline getirildiğini belirterek, spor değerlerinin yeniden toplumsallaştırılması gerektiğini söyledi.

Mersin Üniversitesi'nden (MEÜ) yapılan yazılı açıklamaya göre, Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörlüğü Kültür-Sanat Departmanı tarafından 'Sporun Estetiği ve Etiği' konulu bir panel düzenlendi. MEÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilen panele Mersin Vali Vekili Ahmet Hikmet Şahin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Akdeniz İlçe Kaymakamı Zeki Arslan, Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, öğretim elemanları ve Mersin Spor Lisesi öğrencileri katıldı.

Panelde bir konuşma yapan Prof. Dr. Özdemir, Akdeniz Oyunları'na hızlı bir şekilde hazırlandıklarını ifade ederek, oyunlar kapsamında spor organizasyonlarının dışında sosyal ve kültürel etkinliklerin de planlandığını belirtti. Sporda, eşit koşullarda yarışma ve etik kurallara uygunluğun öne çıkan konular olduğunu dile getiren Özdemir, Akdeniz Oyunları'nın Mersin ve Türkiye için çok önemli bir

organizasyon olduğuna dikkat çekerek, "Eğer biz burada iyi bir organizasyon yapabilirsek 2020 olimpiyatlarını da alabiliriz. Mersin'de yaşayan bireyler olarak hepimize görevler düşüyor. Hepimiz bu organizasyona sahip çıkmalıyız" dedi.

Oyunlara üç aydan az bir zaman kaldığını anımsatan Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörü Korkmaz da "Bir finale doğru hızla ilerliyoruz. Adeta son düzlükteyiz. Sporcu sayılarımız belli oldu. Akdeniz Oyunları'nın 55 yıllık tarihinde bir katılımcı rekoru yaşanıyor. Koordinatörlük olarak tesislerimizin hemen hepsi Nisan sonu itibarıyla tamamlanmış olacak" diye konuştu.

Yarışmaların eşit koşullar altında yapılabilmesi için aldıkları sağlık ve anti-doping tedbirlerini anlatan Korkmaz, Türk Milli Olimpiyat Komitesi ile imzaladıkları kontrat ve akrediteli laboratuvarlarda yapılacak numune tahlilleri ile sağlık komitesi tarafından uygulanan programlar hakkında bilgi verdi.

Açış konuşmalarının ardından geçilen panelde, Doç. Dr. Mehmet Şahin, sporun estetiği ve etiğinin Türkiye'de ve Avrupa'da çok tartışılan bir problem alanı olduğunu söyledi. Güncel spor etiğinde problemlerin hızla arttığını ve bu problemlerin başında doping, şike ve şiddetin yer aldığını vurgulayan Şahin, "Büyük organizasyonlar bu yakıcı ve illet üç problemle baş etmek için uğraşıyor. Ama ne doping engellenebiliyor ne şike durdurulabiliyor ne de spordaki şiddet bitirilebiliyor. Bu tür etkinlikler, bizi düşünmeye ve bu eylemin içindekileri çıplak gözle görmeye itmesi bakımından çok yararlı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Son yıllarda spora katılmanın değil kazanmanın önemli hale geldiğine, kazanmak için etik olmayan yollara başvurmanın sürekli gündemde olduğuna dikkat çeken Şahin, dopingin günlük yaşamda konuşulan bir konu olmasının nedenini popüler sporcuların dopingden yakalanmasına bağladı. Organizasyonlardaki ödüllerin maddi yanlarının ağırlık kazanmasının, sporcu, antrenör ve yöneticileri bu ödülleri her ne olursa olsun kazanmaya teşvik ettiğini kaydeden Şahin, şunları söyledi: "Doping, şiddet ve şikeye karşı mücadele etmek ve bu mücadelede güç birliği oluşturmak zorundayız. Doping, şiddet ve şike, Avrupa'da dahil tüm dünyada spor için çok ciddi tehdit oluşturuyor. Açık ve adil rekabet ilkesi baltalanıyor. Yasa dışı doping maddeleri ticaretinin denetlenmesinin zorunluluğu geldi, geçiyor. Sporun alt ve üst yönetim örgütleri, sağlıkla ilgili sorumluluklarını hatırlamalı, devletin ilgili birimleri de dahil olmak üzere herkes üzerine düşeni yapmalı."

Türkiye'nin önemli felsefecilerinden Prof. Dr. Uluğ Nutku ise spor etiğinin spor felsefesinin başlıca alanlarından biri olduğunu dile getirdi. Spor etiğindeki sorunları, bireysel bilinçlerin temel sorunları olarak değerlendiren Nutku, günümüzde, sportif eylemlerin ticari bir araç, sporcunun ticari bir mal haline getirildiğini ifade ederek, spor değerlerinin, spor ahlakının yeniden toplumsallaştırılması gerektiğinin altını çizdi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sporun Estetiği ve Etiği Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement