Gümüşhane'de Süleymaniye Mahallesi Koruma Amaçlı İmar Planı ve Kentsel Tasarım Projesi toplantısı, Vali Yücel Yavuz'un başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda 10 yıl önce ihale edilen işin sürecinin niye bu kadar uzadığı da açıklığa kavuştu.
Gümüşhane'nin eski yerleşim yeri ve 3.derece kentsel ve doğal sit alanı olan Süleymaniye Mahallesinde 10 yıl önce ihale edilen Koruma Amaçlı İmar Planı ve Kentsel Tasarım Projesinin son durumu geniş katılımlı toplantıda masaya yatırıldı.
Geçmişin izlerini taşıyan camiler, minareler, kiliseler, hanlar, köprüler, hamamlar, dükkanlar gibi 30'dan fazla tarihi eserin günümüze ulaştığı, Müslüman ve Hristiyanların yüzyıllarca birlikte yaşadığı hoşgörü yerleşimi Süleymaniye Mahallesiyle ilgili Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcısı Şenol Turan, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, ilgili kurum müdürleri ve projeyi hazırlayan firma yetkilileri katıldı.
"YAPILACAK ÇOK ŞEY OLMASA BİLE BAYAĞI BİR ŞEY VAR"
Toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Süleymaniye Mahallesiyle ilgili yapılan her çalışmada veya konuşulan her konuda olmazsa olmazlarının koruma amaçlı imar planı olduğunu kaydeden Vali Yavuz, "Bu plan onaylandı, onaylanacak, onaylansaydı gibi hep böyle bir kurgu üzerine bugüne kadar geldik. Fakat anladık ki, yapılacak çok şey olmasa bile bayağı bir şey var. Bunlarla ilgili, Çevre Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü'nde geçen sene yaptığımız temaslar sonucunda belirli bir ivme kazandı ve devamında artık son aşamaya doğru geliyoruz" dedi.
"SÜLEYMANİYE EN ÖNEMLİ TURİZM MERKEZLERİNDEN BİRİSİ"
Karaca Mağarası ile birlikte Süleymaniye Mahallesi'nin Gümüşhane'nin en önemli turizm merkezlerinden birisi olduğunu dile getiren Vali Yavuz, "Hem tarihi ve kültürel dokuyu koruyup, hem de insanların görebilmesine ve tanıyabilmesine imkan vererek, misafir ağırlama, misafiri çekme, ziyaretçileri konaklatma, hem de ilimiz ekonomisine katkı sağlama anlamında güzel bir çalışma başladı. En azından zihinlerde artık fiiliyata yönelik neler yapabiliriz konusunu yüksek sesle telaffuz ediyoruz ve icraata dönük işler de yapılmaya başlandı. Mesela Yeşil Yol kapsamında Süleymaniye yolu çok muazzam bir şekilde projelendirildi ve yine Yeşil Yol kapsamında yapıldı. Son rötuşları artık sezon açıldığında Mart veya Nisan gibi olacak. Ama tabii ki oraya gelen misafirleri ağırlamak, konaklatmak veya yeme içme anlamında tesisleştirme anlamında neler yapılabileceği bu plana bağlı" şeklinde konuştu.
Önümüzdeki turizm sezonunda Süleymaniye Mahallesi'ne gelmek isteyen ziyaretçilerin, yüz metre yakınına kadar çok konforlu bir yolla geleceğini belirten Vali Yavuz, şuanda Süleymaniye Mahallesi'nde ziyaretçilerin oturup dinlenebileceği ve yemek yiyebileceği ünitelerin oluşmasının önünde hiçbir engel olmadığını dile getirdi.
"YOL HARİTASINI NETLEŞTİRDİK"
Süleymaniye Mahallesinin, Belediye sınırları içerisinde bulunduğunu kaydeden Vali Yavuz, "Mazeret yok, söz konusu plan onaylansa da onaylanmasa da yapılacaklar yapılacak. Bu artık netleşmiştir. Yapılacak bir şeyler var mı sorusu artık sorulmayacak. Ulaşım konusunda, yeşil yol kapsamında biz yolu muazzam bir şekilde projelendirdik. Son rötuşları sezon açıldığında mart veya nisan ayında olacak" şeklinde konuştu.
"YAPILACAK ÇOK ŞEY VAR"
Koruma Amaçlı İmar Planının Onaylanmasını beklemeden yapılacak çok şeyin olduğuna işaret eden Vali Yavuz, şunları söyledi: "Çaput Hamamı'nın mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğünde. Genel müdürle görüştüm ve anlaştım. Burayı Özel İdare olarak devralacağız. Aslına uygun restore edeceğiz ve restoran şeklinde işletilebilir hale getireceğiz. Koruma amaçlı imar planının onaylanmasını beklemeden yapılacak çok şey var. Süleymaniye Camii ve etrafı, Kadirbeyzade Konağı turist çekiyor. Ama gelen ziyaretçilerin lavabo ihtiyacını giderebileceği ya da oturabileceği bir alan yok. Buradaki boş bahçelerden birini kamulaştırdık. Bu bahçede Suluhan denilen tarihi bir yapı vardı. Bu binayı aslına uygun yapmak isteyen varsa biz o arsayı ona verelim, gelsin işletsin. Bunun için imar planının onaylanmasını beklemeye ihtiyaç yok."
PLANIN GECİKMESİNE NEDEN OLAN ÇIĞ ÖNLEM ÇALIŞMASI MART BAŞINDA İHALE EDİLECEK
Vali Yavuz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında bekleyen planın onaylanması için gerekli olan çığla ilgili önlem alınması noktasında Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmanın Mart ayı başında ihale edileceğini ve kısa sürede tamamlanacağını söyledi.
Sunum ve video gösterimiyle plan hakkında bilgi veren firma yetkilisi ve Yüksek Şehir Plancısı Hüseyin Kubilay Salihvatandaş, planın hazırlanma süreci ve son halini katılımcılara aktardı.
Süleymaniye bölgesinin imar çalışması başladığında, bir analitik süreç ardından planlama, planlanma sürecinin akabinde de burayla ilgili uygulama araçlarıyla ilgili bir süreç yaşandığını kaydeden Salihvatandaş, analitik sürece girildiğinde Süleymaniye bölgesinde haritaların, zemin etütlerinin, jeolojik raporların, hava fotoğraflarının hiçbirinin olmadığını belirterek, "Öncelikle biz buranın halihazır haritalarının alımıyla işe başladık. Bölge zor bir bölgede. Durumunun haritasını yapmak bile zor bir iş. İlk etapta bölgenin halihazır durumunun haritaları yapıldı. Ürettiğimiz bir şeyin kurumlarca onaylanması gerekiyor. Haritaların onay süreçlerini onaylattık. Buranın kadastro haritaları üretildi. Burada kimin ne mülkiyeti var anlamında haritalar üretildi. Akabinde en zor jeolojik ve jeoteknik raporların üretilmesi halkın tabiriyle zemin etütleri tamamlandı. Bölge jeolojik ve jeoteknik açıdan zor bir bölge" dedi.
PLAN SÜREÇ BOYUNCA 4 KEZ REVİZE EDİLDİ
Planlama aşamasına geçildikten sonra çalışmanın anıtlar kuruluna gittiğini ve onaylanacağı sırada Turizm Bakanlığında bölgenin turizm alanı ilan edildiğini kaydeden Salihvatandaş, ardından planın Kültür ve Turizm Bakanlığına gittiğini 11 ay sonra da onay için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gittiğini, bu sırada da yönetmeliğin değişmesi sonucu planların 4.kez revize edildiğini söyleyerek sürecin niye geciktiğini açıkladı.
Son durumda çığ alanlarıyla ilgili çalışma yapılacağını ve ardından planın onaylanacağını kaydeden Salihvatandaş, teknik olarak herşeyi tamamladıklarını yapabilecek herşeyi yaptıklarını söyledi.
Salihvatandaş, Süleymaniye Mahallesinde bulunan tescilli eserlerin restorasyonlarının yapılmasında an itibariyle sorun olmadığını da sözlerine ekledi. - GÜMÜŞHANE
Son Dakika › Yerel › Süleymaniye'nin Niye Geciktiği Ortaya Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?