Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika
Yerel

Suriye'deki İç Savaş

Türk Tabipleri Birliği ve Adana Tabip Odası yöneticileri, iç savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin Adana'daki yaşam koşullarını yerinde inceledi.

30.01.2014 13:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Tabipleri Birliği yönetim kurulu üyesi Dr. İsmail Bulca ve beraberindeki heyet, iç savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin Adana'daki yaşam koşullarını yerinde inceledi.

Adana Tabip Odası'ndan yapılan açıklamaya göre, Türk Tabipleri Birliği (TTB) yönetim kurulu üyesi Dr. İsmail Bulca, Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, oda sekreteri Dr. Ahmet Suntur ve Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Yaşar Ulutaş, iç savaşın etkisiyle Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin merkez Yüreğir ilçesi 19 Mayıs Mahallesi'nde kaldıkları çadırları gezdi.

Suriyeli sığınmacılarla tercüman aracılığı ile konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, "Suriyeli sığınmacıların en çok dile getirdikleri sorun, sağlık sorunu. Ülkelerinde uzun süredir sağlık hizmetinden yararlanamayan sığınmacıların sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalma tehdidinin önemsenmediği izlenimi edinilmiştir" ifadeleri kullandı.

Ökten, dil sorunu nedeniyle sığınmacıların başta sağlık olmak üzere kamu hizmetlerine erişimleri, beslenme, barınma, eğitim, iş, sosyal yaşam gibi ciddi sıkıntılar çektiğini tespit ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Suriyeli sığınmacıların barınma koşullarının oldukça sağlıksız olduğu, çadırlarda birkaç ailenin bir arada kaldığı, çadırlara düşen kişi sayısının oldukça yüksek olduğu, susuzluk, hijyen ve olanaklar açısından yoksunlukların yaygın olduğu gözlenmiştir.  Elektrik olmadığı için hiçbir elektrikli cihazın kullanılmadığı, ısınmanın sobalarla sağlanmaya çalışıldığı, ancak odun gibi yakacak sıkıntısının çekildiği gözlenmiştir. Beslenme önemli bir sorun olarak tespit edilmiştir. Mutfak araç ve gereçlerdeki sıkıntı bir yana, pişirilecek besin maddesine erişimle ilgili ciddi sorun tespit edilmiştir."

Ökten, sığınmacıların sağlık hizmetlerinden yararlanma konusunda bilgiye sahip olmadığını, mevcut mevzuatı ve sağlık kurumlarını bilmediklerini, hastalandıklarında ise bir kısmının sağlık kuruluşlarının acil servislerine başvurduklarını bildirdi.

Bu kişilerin, ilaçları paralarıyla aldıklarını ifade eden Ökten, şöyle devam etti:

"Koruyucu hizmetlerle ilgili sorunun çok ciddi boyutta olduğu, gebe, bebek ve çocuk izlemleri hiç yapılmayan ya da kesintiye uğrayan, aşıları yapılmayan ya da eksik olan çok sayıda sığınmacı bulunmaktadır. Sığınmacıların yaşam koşulları ve sağlık hizmetlerine erişimle ilgili sorunları bulaşıcı hastalıklar ve salgın hastalıklar açısından büyük risk taşımaktadır. Başta kızamık olmak üzere, şark çıbanı, ASYE, gastroenteritler, sıtma olmak üzere çocuk felci gibi eradike edilen hastalıkların görülme tehdidi bulunuyor. Geçen yıl görülen kızamık salgını, sıtma ve şark çıbanı olguları haberci niteliğindedir. Hizmetlerin daha çok kamplarda kalan sığınmacılara odaklandığı, kamp dışında kalan sığınmacılara ise ilginin yetersiz kaldığı saptanmıştır. Sağlık yönetiminden sorumlu kurumların (Halk Sağlığı Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezli) konu hakkında kapsamlı, koordineli bir çalışmasının olması gerekmektedir." - Adana

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement