Tarımsal Eğitimin 168'inci Yılı Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Tarımsal Eğitimin 168'inci Yılı Kutlandı

Tarımsal Eğitimin 168\'inci Yılı Kutlandı

Türkiye'deki tarımsal eğitimin başlamasının 168. yıl dönümü Eskişehir'de de kutlanıyor.

14.01.2014 12:25  Güncelleme: 12:34

Türkiye'deki tarımsal eğitimin başlamasının 168. yıl dönümü Eskişehir'de de kutlanıyor.

Yıl dönümü dolayısı ile, TMMOB Ziraat Odası Şube Başkanı Mahmut İzzet Erol ve ESOGÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Koç ile oda üyeleri, mühendislerle birlikte Vilayet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenk bıraktılar. Çelenk bırakma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra başladı. Törende konuşan Oda Başkanı İzzet Erol, 10 Ocak gününü içeren haftanın Tarım Haftası olarak kutlandığını ifade ederek, tarımsal öğretimin ilk olarak 10 Ocak 1846 yılında İstanbul Yeşilköy'de kurulan Ziraat Mektebi'nin açılması ile başladığını aktardı. Bu yıl tarımsal eğitimin başlangıcının 168'inci yılını kutladıklarını belirten Erol, Türkiye'de öğrenci kabul eden 28 ziraat fakültesi bulunduğu bilgisini verdi. Özellikle yeni açılan ziraat fakültelerinde öğretim görevlisi, laboratuvar, uygulama alanı ve en önemlisi öğrenci kontenjanlarının doldurulamaması gibi sıkıntılar yaşandığını dile getiren Erol, "Odamız çözümün uzun soluklu eğitim planlaması, arz-talep dengesinin gözetilmesi, kalıcı ve sürdürülebilir tarım ve istihdam politikalarının yürütülmesi ile mümkün olabileceği her platformda dillendirilmektedir" dedi.

SORULAR BÜYÜK

Başkan Erol sorunları şöyle aktardı:

"Toplam işlenen tarım alanları 2000 yılından 2013'e yüzde 10 oranında daralarak, 26,4 milyon hektardan 23,8 milyon hektara gerilemiştir. 2013 yılında ekmeklik buğdayın alım fiyatı 720 TL/ton olarak açıklanmıştır. Son 10 yıllık dönemde TMO'nun buğday alım fiyatları 1,9 kat artmıştır. Buna karşılık kimyasal gübre fiyatındaki ortalama artış 3,2 kat, mazot fiyatlarındaki artış ise 3 kat olmuştur. Küçük üretici artan maliyetler nedeniyle üretimden vazgeçmekte ve tarım arazileri kaderine terk edilmektedir. Tarımsal üretimin arttırılabilmesi; üretim girdileri - taban fiyat dengesinin çiftçilerimiz lehinde oluşturulması ile mümkündür."

ESOGÜ'DE KUTLAMA

Daha sonra söz alan ESOGÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Koç ise, bugün Ziraat Fakültesi'nde bugün, "Türkiye'de Tarım Öğretiminin 168 Yılı Kutlama Töreni'nin düzenleneceğini aktardı. Koç, ESOGÜ Ziraat Fakültesi ANK Konferans Salonu'ndaki 'Eskişehir Tarımına Emeği Geçenler' konulu konferansta Prof. Dr. Fahri Altay'ın konuşmacı olduğunu belirtti. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tarımsal Eğitimin 168'inci Yılı Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement