Termal Sularımız Avrupa'dan Daha Şifalı - Son Dakika
Yerel

Termal Sularımız Avrupa'dan Daha Şifalı

Başkanı Ali Acar, Avrupa'nın, 1 litrede 1 miligram mineral eriyik bulunan suyu şifalı kabul ettiğini kaydetti.

02.01.2012 14:01

Sait Karaduman - Afyonkarahisar Termal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (ATTİD) Başkanı Ali Acar, Avrupa'nın, 1 litrede 1 miligram mineral eriyik bulunan suyu şifalı kabul ettiğini belirterek, "Afyonkarahisar termal sularında 1 litrede 3,5-6 miligram eriyik var. Avrupa'nın istediği oranının üstünde şifa dağıtıyoruz" dedi.

Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar'da faaliyet gösteren termal otellerin, 2011 yılında bekledikleri turist sayısının yüzde 80 düzeyde gerçekleştiğini anlatarak, tesislerdeki oda fiyatlarının ucuz olduğunu, bunun da termal tesis işletmecileri açısından sıkıntıya yol açtığını belirtti.

Afyonkarahisar'daki termal otellerin büyük bölümünün 5 yıldızlı olduğuna işaret eden Acar, şunları kaydetti:

"Kentte hizmet veren termal otellerin tamamı 5 yıldızlı. Bu otellerimiz Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde olsa, oda fiyatları buranın iki katı olurdu. Biz bu kadar istemiyoruz ama en azından iki kişilik bir oda fiyatının 250 lira yerine 350-400 lira olması lazım ki oteller para kazanabilsin. Şu andaki fiyatlarla ancak masraflarını karşılayabiliyorlar."

"Otellerin güzel olması yetmiyor"

Acar, Afyonkarahisar'da hizmet veren termal otellerin güzel olması ve iyi hizmet vermesinin tek başına yeterli olmadığını, termal tesislere gelen insanlara değişik kültür hizmetlerinin de verilmesi gerektiğini söyledi.

Bu konuda kamu kurum ve kuruluşlarına büyük görev düştüğünü ifade eden Acar, şunları kaydetti:

"Kamu kurumlarımız ellerinden geldiği kadar çalışıyorlar ancak sadece otellerin iç mekanlarının güzel olması yeterli değil. Çevresiyle de güzelleşmesi lazım. Çevre çalışmalarıyla, kültür hizmetleriyle de gelişmesi ve güzelleşmesi lazım. Tamamı termaliyle, çevresiyle, kültürüyle, etkinlikleriyle bir kombine olursa işte o zaman daha iyi olur. İnşallah bu doğrultuda kamu kurumlarımız, belediyemiz el ele vererek bunları düzeltecek."

"Hedef dünyaya açılmak"

Acar, termal otelcilerinin 2012 beklentilerine de değinerek, Afyonkarahisar'a gelen turist sayısının yüzde 20 oranında artmasını beklediklerini bildirdi.

Afyonkarahisar termal tesislerinin öncelikli olarak dinlence ve eğlence olarak hizmet verdiğini anlatan Acar, şöyle konuştu:

"2012 yılı hedefleri arasında, dünyaya açılmak yer alıyor. Havalimanımızın açılış tarihine az kaldı. Dolayısıyla Avrupa'dan da gelecek misafirleri bekliyoruz. 2012 yılında yapımı devam eden ve hizmete açılacak yeni otellerimiz var. Bu otellerimizle sadece iç piyasaya değil artık dünyaya açılmamız lazım. Beklentimiz bu. Dünyaya açılırsak bize 3 saatlik uçuşla gelebilecek 1.5 milyar insan var."

Önce sağlık sonra eğlence hizmeti

Acar, Avrupa'daki bir termal otelin kişi başı günlük ortalama 150 avro geliri bulunduğunu belirterek, bunun tek nedeninin de önce sağlık hizmeti sonra dinlence ve eğlence hizmeti verilmesi olduğunu söyledi.

Afyonkarahisar'daki termal suların mineral değerinin, Avrupa'nın kabul ettiği değerlerin 4-5 katı yüksek olduğunu ifade eden Acar, şunları kaydetti:

"Afyonkarahisar'daki termal suların değerleri, Avrupa'nın kabul etmiş olduğu şifa özelliğinin neredeyse 5 katı değerindedir. Avrupa, 1 litre suda 1 miligram mineral eriyik bulunursa, bunu şifalı su olarak kabul ediyor. Afyonkarahisar termal sularında ise 1 litrede 3,5-6 miligram eriyik var. Avrupa'nın istediği oranının üstünde şifa dağıtıyoruz. Bu oran Afyonkarahisar'ı termal alanda ön plana çıkartan önemli özelliklerden biridir."

Afyonkarahisar Termal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Acar, Avrupa'daki insanların 2 yılda bir termal tesislere gitme hakkı olduğunu hatırlatarak, "Ancak Türkiye'de termal tedavi reçetede, sağlık tedavisi olarak kısmen kabul ediliyor. Tam olarak kabul edilmiş değil. Dolayısıyla bizim insanımız, dinlenmeyi termal otellerde yaparsa hem bedenen dinlenmiş olur hem de beyin olarak dinlenmiş olur. İş hayatına döndüklerinde ise daha rahat bir ortamda olurlar" dedi.

- AFYONKARAHİSAR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Termal Sularımız Avrupa'dan Daha Şifalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement