Torbalı'da Yavuz Sultan Selim Tepkisi - Son Dakika
Yerel

Torbalı'da Yavuz Sultan Selim Tepkisi

Torbalı\'da Yavuz Sultan Selim Tepkisi

Torbalı Alevi Bektaşi Derneği Başkan Yardımcısı Yüksel Meriç, İstanbul'da temeli atılan 3.'üncü Köprü'nün adının Yavuz Sultan Selim olarak verilmek istenmesine sert tepki gösterdi.

16.06.2013 13:28

Torbalı Alevi Bektaşi Derneği Başkan Yardımcısı Yüksel Meriç, İstanbul'da temeli atılan 3.'üncü Köprü'nün adının Yavuz Sultan Selim olarak verilmek istenmesine sert tepki gösterdi.

Torbalı Alevi Bektaşi Derneği Başkan Yardımcısı Yüksel Meriç, hükümetin köprüye Alevileri rencide eden Yavuz Sultan Selim adını vermede ısrar etmesinin toplumsal barışa katkı sunmayacağını belirterek, "Yavuz Selim'in Alevi katliamı yaptığı Türk ve İran tarihçileri tarafından tespit edilmiştir. Gelin şimdi bu isim üzerinde biraz düşünelim. Batıya doğru gelişen ve güçlenen Osmanlı Devleti tarihinde darbe ile babasını tahttan indiren, kardeşlerini öldürten ilk padişah Yavuz Sultan Selim'dir. Yavuz Selim Osmanlı'nın bütün askeri gücünü Doğu'ya çevirerek, o gücün kaynağı olan Türkmen halkı ve aşiretleri ile Osmanlı devleti arasında bir daha kapatılamayacak bir uçurum yaratmıştır" dedi.

BAŞKA BİR AD VERİLSİN

Yavuz Sultan Selim'in Osmanlı'nın bütün askeri gücünü Doğu'ya çevirerek, o gücün kaynağı olan Türkmen halkı ve aşiretleri ile Osmanlı devleti arasında bir daha kapatılamayacak bir uçurum yarattığını savunan Meriç, şöyle konuştu:

"Osmanlı devletinin o güne kadar biriktirdiği tüm gücü kullanarak, devleti doğuya doğru genişletmiş ama kendisinden önce gittiği yere huzur ve mutluluk getiren Osmanlı geleneğini de altüst etmiştir. Osmanlının gittiği yere hak, huzur ve adalet götürme geleneğini kan, Yavuz Selim ile birlikte zulüm ve ızdırap götürmeye çevrilmiştir. Daha da fenası bu huzursuzluğu kalıcı hale getirecek adımlar da atmıştır. Osmanlı devletine Yavuz Sultan Selim'den sonra Anadolu halkı dirlik ve düzenlik yüzü görmemiş, oğlu Sultan Süleyman zamanında ortaya çıkan Celali İsyanları, Suhte kalkışmaları Cumhuriyet devrine kadar Osmanlı'yı kemirmiş, yiyip bitirmiştir. Kuyucu Murat Paşalar, İdris-i Bitlis'ler bu dönemlerin ürünleridir."

İSİM BARIŞ MESAJI VERMELİ

Torbalı Alevi Bektaşi Derneği Başkan Yardımcısı Yüksel Meriç, köprüye başka bir isim verilmesi gerektiğini vurgulayarak, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Kısaca o zamana kadar, Osmanlı Devleti'nin gerçek bir imparatorluk olma yolunda biriktirdiği tüm gücü, bir anda harcayan Yavuz Sultan Selim'den sonra da Osmanlı Devleti bir daha iflah olmamıştır. Osmanlı devletinin kurucu ve itici gücü olan adalet, çoğulculuk ve barış Yavuz ile bir daha onarılamayacak biçimde yaralanmış ve bir daha da Osmanlı Devleti'nde bütünlük sağlanamamıştır. Bunun aksine tarihimizin en önemli ve birleştirici şahıslarından bir ismi bu günlerde oluşturulmaya çalışılan birlik, beraberlik mesajına daha uygun ve tamamlayıcı olacaktır." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Torbalı'da Yavuz Sultan Selim Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement