Türk Ocakları 101. Yaşını Kutluyor - Son Dakika
Yerel

Türk Ocakları 101. Yaşını Kutluyor

Türk Ocakları 101. Yaşını Kutluyor

Türk Ocakları Derneği, Türk Ocaklarının kuruluşunun 101. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

26.03.2013 16:25  Güncelleme: 16:26

Türk Ocakları Derneği Nazilli Şubesi, Türk Ocaklarının kuruluşunun 101. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla İstasyon Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Nazilli Şube başkanı Ahmet Çekim, dernek yönetim kurulu üyeleriyle beraber çelenk takdiminin ardından yaptığı konuşmada Türk Ocakları'nın 25 Mart 1912 de Türk tarihinin en buhranlı dönemlerinde kurulduğunu söyledi.

Türk Ocağı'nın 101 yıl önce Türk varlığını tehlikede gören, çoğunluğunu Tıbbiyeli öğrencilerin meydana getirdiği vatan evlatları tarafından kurulduğunu Ahmet Çekim, "Türk Ocağı adıyla kurulan milli teşkilat, milletimizin bünyesinden ortaya çıkmıştır. Türk Ocakları aziz milletimizin geçmişten geleceğe uzanan en köklü sivil toplum kuruluşudur. Türk Ocakları 1931 den 1949'a kadar faaliyetlerine ara vermiştir. 1949 da İstanbul milletvekili ve Milli Eğitim bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver ve arkadaşları tarafından yeniden canlandırılmıştır. 12 Eylül 1980 darbesi Türk Ocaklarını da etkiledi. 1984 te Prof.Dr. Orhan Düzgüneş ve arkadaşları tarafından faaliyetlerine tekrar başlamıştır. Bugün Türk Ocakları 56 İl ve 22 İlçede teşkilatlanmış ve faaliyetine devam etmektedir."

Tanzimat Fermanı ile birlikte Osmanlı İmparatorluğunun içinde baş gösteren ayaklanmalar bölünmeler ikinci meşrutiyetin ilanıyla daha da hızlanmıştır diyen Çekim; "İttihatçılar, milli fikirler taşısa da kötüye giden devlet idaresini milletin menfaatine olacak şekilde istenilen yola sokamadılar. Halkımız, milli kimliğinin şuurunda değildi. İşte milletin Türklük şuurunu ortaya çıkarmak, toplumu bilinçli hale getirmek, Türk Ocaklılar için çok önemliydi. İnsanlarımızı ferdlere tabi olmaktan birey olmaya, Türklük şuurunu vererek, kazandırarak, ümmet olmaktan, millet anlayışını kazandırmaya çalışmışlardır. Bunu tespit eden Türk aydınları, bir araya gelerek "Türk Ocakları " fikriyle taçlandırıp, hayata geçirmişlerdir. Neden "Ocak" kelimesi kullanılıyor diye düşünürsek 'Ocak' kelimesi Türklerde değerli ve kutsaldır. Türk toplumunun temel taşı olan aile ocaktır. Bu aileye verilen değeri ifade eder" dedi.

Günümüzde çevre ülkelere baktığımızda etrafımızda barut ve kan kokusunun hakim olduğunu belirten Çekim; "Millet olarak Milli Ülküler etrafında birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendirerek her zamankinden daha çok güçlü olmak durumundayız. Türk insanının geçmişte çektiği büyük sıkıntılar herkesin malumudur. Kaynağı yabancı sermaye olan, milletimizin menfaatine olmadığına inandığımız hiçbir zorlama ve oluşumu dayatmayı Türk insanı kabul etmez, edemez. Türk Ocaklarının varlığı; Türk devletine oynanan çirkin oyunlara, fitne ve fesata karşı gelme sebebidir. Aynı Ocak'tan gelenler, aynı Ocak'tan yetişenler, aynı acıyı, aynı ekmeği paylaşanlar bu tuzaklara düşmeyecektir. Gün iri ve diri olma günüdür. Kaybedilen zaman kişilerin değil, milletimizin kıymetli zamanıdır. Türk Milliyetçileri siyasi çalkantılardan, ikbal kaygısından uzaklaşmalıdır" dedi.

"KÖKSÜZ AYDIN OLMAYALIM"

Çekim; "Türkiye üzerinde yapılan hesapları, hazırlanan projeleri görmezlikten gelen, bunların varlığının ifade edilmesini "komplocu safsatalar ve paranoya" diye nitelendirip küçümseyen, akıl noksanlığı içinde olan köksüz aydınların, menfaat odaklarının çalışmalarına rağmen, milletimizin tarihi ve kültürel birikiminin, sağduyusunun, engin vatanseverliğinin bütün bu tuzakları boşa çıkaracak derecede güçlü olduğundan kimsenin kuşkusu olmasın. Ocaklara güç verin, destek olun. Türk Ocaklarının 101. Yılı milletimize hayırlı olsun" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türk Ocakları 101. Yaşını Kutluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement